Să ne iubim în numele lui Isus!

LATER EDIT. Hai că mi-am luat-o cu postul ăsta 😀 Am făcut greşeala pe care o înfierez la rândul meu: lipsa de documentare. Saitul indicat este defapt o parodizare a creştinismului fundamentalist (http://en.wikipedia.org/wiki/Landover_Baptist). Doar după ce mi-atras atenţia Spike mai jos (senchiu Spike!), mi-am dat seama defapt despre ce este vorba. Se pare că legea lui Poe (conform căreia e greu să diferenţiezi un discurs extremist de o parodie a sa) a funcţionat din plin şi la mine.

Urmăream pe National Geographic un documentar despre vânătoarea de vrăjitoare şi aşa la plezneală am dat o căutare după o propoziţie din biblie: Exodus 22:18 „Suffer not a witch to live” (mi-e lene să caut în limba română, da` ya know what I mean…). Primul link afişat a fost acesta: http://www.landoverbaptist.org/sermons/witches.html .

Bă frate, mi s-a făcut părul măciucă, fiindcă mi-am dat seama că textul respectiv este defapt o predică de la o slujbă. Apoi am dat şi de restul de puroi: http://www.landoverbaptist.org/sermons/ . Praise Jesus & God bless America!

Şi cică musulmanii ar fi nişte fiare, care se nasc, trăiesc şi mor în ură, pe când Isus & Co. sunt nişte blajini iubitori de pace, care-şi iartă semenii, caută şi crează armonie, înving ura cu iubire şi îşi întorc inima curată către bunul şi blândul Dumnezeu…

Cartea aia „schizofrenetică”, numită biblie, a adus (şi va aduce în continuare) mai multă mizerie, moarte şi nenorocire în această lume, decât toate ideologiile urii din lume, luate laolaltă, de la extremismul islamist la Mein Kampf & Co. Dacă aş crede în diavol, aş spune că el, cu mânuţele (mă rog, copituţele) sale, a scris porcăria aia. Şi amu’ râde de noi şi cu curul…

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Să ne iubim în numele lui Isus!

 1. Marghiolita zice:

  Nu biblia-i de vina, ci interpretarea ei. Extremism a existat întotdeauna, iar crestinii nu sunt mai breji ca alti religionari. N-am uitat nici Inchizitia, nici pe Savonarola. N-am uitat nici Cruciadele. Iar pentru ceea ce va fi… „1984” à lui Orwell ne da o imagine destul de exacta !

  • 1góbé zice:

   Dacă e vorba doar de interpretare, atunci de ce nu există de ex. buddhişti sau taoişti extremişti violenţi, plini de ură? Că doar şi ei tot oameni sunt… Pentru că textul ambiguu şi contradictoriu din biblie permite acest lucru: odată ne spune despre „ochi pentru ochi”, apoi să întoarce şi obrazul celălalt. Şi noi o luăm de bună, „credem” ca boii în orice ni se spune, fără să trecem prin filtrul raţiunii şi al bunului simţ. În biblie (deci şi în tora, la fel ca şi în coran) poţi să găseşti justificare pentru orice act de cruzime vrei: genocid, ură rasială, ură faţă de animale (vezi şarpele). Până şi distrugerea şi risipa aceasta dementă pe scară planetară îşi găseşte justificare: înmulţiţi-vă şi stăpâniţi Pământul, plantele şi animalele! Aşadar suntem un fel de stăpâni absoluţi ai naturii, în loc să fim parte integrantă din ea. Că doar aşa ne-a dat dumnyezó!
   Iar când toată această nebunie, confuzie şi „credinţă” oarbă devine cultură şi tradiţie de câteva mii de ani, care ne îmbibă toată fiinţa şi caracterul, „rezultatele” sunt din ce în ce mai evidente: războaie, genocid, ură, catastrofe ecologice, specii extincte, ape poluate…

   • Spike zice:

    Din pacate exista extremism si fundamentalism si in buddhism(desi singurele exemple care imi vin in minte este legat de interzicerea de catre cativa Dalai Lama a cultului lui Dorje Shugden). Parerea mea este ca ai la fel de multe sanse sa gasesti fundamentalisti in orice religie si orice aspect al vietii umane. Problema nu este religia(care este cel mult punct de coagulare) ci natura umana.

   • 1góbé zice:

    Spike, este o adevărată delectare schimbul acesta de idei. Respect maxim! 🙂
    O fi existând buddhişti extremişti, dar n-am auzit de ei să fi vorbit sau să fi instigat la ură şi violenţă. N-am auzit de vr-o „cruciadă”, „jihad” sau alt fel de război sfânt. N-am auzit de arderea pe rug a celor care gândesc diferit sau a cărţilor eretice. Chestiunea Dorje Shugden este doar o controversă doctrinară buddhistă şi se rezumă strict la practicile religioase şi doctrina lor. Nu se aruncă în aer în piaţă, nu cotropesc alte ţări, nu anihilează popoare şi culturi întregi, nu-i pun în lagăre de concentrare şi nu-i ard pe rug pe cei care cred în Dorje Shugden. Dacă am văzut bine, controversa asta durează de nişte sute de ani, dar nu cred că au mers la cuţite din cauza aceasta…
    Nu credinţa dusă la extrem este problema, ci modul în care acest lucru îi influenţează pe alţii, mai ales în mod negativ. Am întâlnit, ce-i drept foarte puţini, preoţi sau călugări cu o credinţă foarte puternică – o credinţă venită din experienţa de viaţă şi dintr-o convingere aproape de raţional. Nu citate din biblie, nu doctrine stupide, nu sete de putere sau de bgani, doar bun simţ, gândire, cunoaştere, deschidere, înţelegere, omenie, conştiinţă, compasiune şi grija pentru semeni. Ei caută să facă bine cu orice gest sau acţiune. Şi nu pe paguba sau în ciuda altora.

   • Spike zice:

    Vad ca nu mai pot raspunde direct la ultima ta replica, asa ca o sa scriu aici. In problema Dorje Shugden, din cate stiu s-a ajuns si la violenta intre cele doua factiuni. Un alt exemplu de buddhism cu tendinte extremiste este cel specific Japoniei(Nichiren, cred), care s-a combinat cu teoriile de suprematie ale ideologilor japonezi. Pana la urma orice fel de extremism vine din definirea celuilalt(alteritatii). Probabil unde apare extremismul este mai usor definirea celuilalt, a strainului.

   • 1góbé zice:

    Cred că am divagat de la subiet o ţâră… ideea era conţinutul nociv al unui text religios, care cu timpul devine cultură, model de comportament şi mod de gândire, nu preaslăvirea buddhismului 🙂 . Este vorba de conţinutul ambiguu, contradictoriu, „schizofrenetic”, care instigă direct la violenţă, ură, intoleranţă, justifică războaie şi atrocităţi, induce totala lipsă de respect faţă de natură şi mediul în care trăim, încurajează distrugerea şi ignoranţa. Este adevărat, că biblia (mai ales noul testament, învăţăturile lui Isus) conţine şi multe precepte sănătoase, constructive, pline de armonie şamd, dar acest lucru este practic copleşit de mizeria conţinută între aceleaşi coperţi (mai ales în vechiul testament). Şi, nu-i aşa, biblia e cuvântul lui dumnezeu, deci, cel puţin, trebuie luat ca atare, că doar marele păpuşar e absolut infailibil. Dacă mai adăugăm şi dorinţa multora de a desăvârşi lucrarea marelui bărbos (prin continuarea/copierea celor făptuite în carte), atunci orice ură, violenţă, atrocităţi etc. îşi găsesc o justificare ad literam: ochi pentru ochi, ucideţi vrăjitoarele, distrugeţi homosexualii, urâţi jidanii, moarte păcătoşilor, convertiţi păgânii cu orice preţ/mijloace, popor ales – restul să moară… cred că nu mai e nevoie să continui. Cine nu crede, să citească „opera” din scoarţă-n scoarţă şi să se convingă. Dacă mai socotim şi miriadele de cărţi şi texte scrise de tot felul de sceleraţi din sânul diferitelor biserici şi religii, care la rândul lor au produs şi produc efecte nefaste, atât pe plan psihic/spiritual cât şi pe plan fizic/concret, abia atunci începem să vedem vârful aisbergului catastrofei cauzate.
    Mă îndoiesc că aş putea justifica orice act de cruzime sau de agresiune cu un text buddhist sau taoist. O fi şi ele religii, dar măcar nu au ca figură centrală un monstru suprem, care la rândul său crează şi instruieşte mulţi monşti mai mici. Preceptele care stau la baza lor sunt: armonia, compasiunea, moderaţia, smerenia, blândeţea, comunitatea, cultivarea înţelepciunii şi a cunoaşterii, abordarea holistică, contemplativă, pozitivă şi constructivă a lumii în care trăim. Acestea ar trebui să fie nişte principii de bază, care să ne călăuzească pe toţi în viaţă… imaginează-ţi cum ar fi… Imagine 🙂

 2. Spike zice:

  Daca o sa citesti mai multe de pe site-ul respectiv(landoverbaptist.org), vei descoperi ca este o parodie(http://en.wikipedia.org/wiki/Landover_Baptist). Partea cea mai ciudata este ca nici macar cei care se cred crestini nu-si pot da seama de asta(Poe’s law FTW)

 3. Preoti cu credinta puternica mai ca nu am gasit nicaieri. Stiu unul si in 20(?)de ani am vazut vreo cativa. De unde sa aiba calugarii experienta de viata daca ei stau inchisi in chiliile lor, departe de tumultul vietii „adevarate”(?), cufundati in munca fizica si rugaciune? Eu nu stiu ce vorba inteleapta poate sa spuna daca nu a dat cu capul de atatea praguri de sus ca sa le vada; daca n-a suferit dezamagiri zilnice fara numar si sa spuna ca asta i-a intarit caracterul si credinta si iti poate spune acum ca viata trebuie treita „asa” sau invers. Viata monahala o avea sens pentru ei dar mie mi se pare o renuntare la viata, la a face ceva cu adevarat „inaltator” daca vrei pentru ei ca indivizi, si asta o spun fara sa judec, e doar o parere personala. Sacrificiul lor este inutil daca nu foloseste semenilor. Ori in manastire ei sadesc pentru a culege ca sa aiba ce manca ei!!! NU stiu cat se da la nevoiasii din satele alturate vreounei manastiri!!! Sau din banii de la liturghii cati copii bolnavi grav sunt ajutati!!! Dar se plimba toti episcopii in limuzine scumpe Audi si altele BMW. Asta da. Si apoi imi vin sa-mi vorbeasca de pocainta si umilinta si bunatate si iubire de aproape!!! As zice sa-i fut da’ mi-e jena! Hai toata lumea sa traiasca numai noi sa nu murim …
  Acu’ am vazut si io postu’.

 4. radu zice:

  „În fiecare sat, un om dăruieşte celorlalţi o făclie: este învăţătorul. Şi un altul suflă în ea ca s-o stingă: este preotul.” (Victor Hugo)
  Pascal (“Omul nu face nicicând un rău atât de complet si cu atât entuziasm, ca atunci cand îl face din convingere religioasa.”
  laureatul Nobel pentru fizica Steven Weinberg, adauga si el în acest sens: “Cu sau fara religie, oamenii buni vor face bine iar cei rai vor face rau; pentru ca cei buni sa faca rau însa, ei bine, pentru asta îti trebuie o religie.”
  “TOTI OAMENII CARE GANDESC , SUNT ATEI”-Ernest Hemingway(tareeeeeeee)

  • 1góbé zice:

   Amin, Radule! Somnul raţiunii naşte monştri… la fel şi suspendarea/înlocuirea raţiunii cu credinţă oarbă şi superstiţii complet stupide.

 5. Dana I. zice:

  Pe mine puterea pe care o are Biserica Ortodoxa in Romania incepe sa ma inspaimante.Pentru ca s-a-ndepartat foarte mult de la scopul ei initial si nu foloseste cu nimic omului obisnuit ,nu-l ajuta ,nu-l invata ,nu-l educa (vezi isteriile generate de diverse sarbatori, „plimbari” de moaste sfinte ,etc. ), dar mai ales implicarea mai mult sau mai putin simtita in politica.Si ma scarbeste de-a dreptul indiferenta cinica fata de saracia si suferintele propriilor enoriasi. Da’ e musai sa facem catedrala , neaparat pe banii statului….asta este,asta ne e nivelul….

  • 1góbé zice:

   Scopul iniţial majorităţii credinţelor instituţionalizate (mai ales cele iudeo-creştino-musulmane) este fraierirea pulimii în numele unor gagii morţi, gen Isus/Mahomed/Moise/whatever. Nici nu-l răstigniseră încă pe Isus şi deja existau animozităţi şi hârjoneli între apostoli – unii deja se credeau mai breji ca alţii. Apoi după moarte Petru & Co. au preluat frâiele şi au scos familia lui Isus şi femeile din schemă. După care au aruncat la gunoi vreo 30 de evanghelii, cică eretice. Mai apoi au dat de pereţi cu gnosticii şi alte secte creştine. Cât de mică o fi mormanul de rahat, se găseşte un cocoş care vrea să-l stăpânească. Ar mai fi nişte sute de pagini de exemple…
   Deci şi BOR, aidoma altor asemenea organisme parazitare, fac ceea ce au făcut de la începuturi: să protească gibonimea, să-i ţină în întuneric spiritual, să-i manipuleze, să le ia banii, sănătatea, viaţa, să le fută nevestele şi fiicele. Normal că vor în preajma puterii: cine are putere şi bani, vrea şi mai multă. Cât timp există câştig material sigur şi substanţial, atâta vreme vor exista şi lipitorii de rigoare. Aş fi curios, câţi dintre ei ştiu o meserie, cum s-ar descurca în lumea mare fără sutană. Că n-am văzut în viaţa mea preot şomer. Primii predicatori/învăţători, atât la evrei cât şi la creştini sau musulmani, au fost oameni care aveau o meserie, un trai. Predicatul şi întâlnirile cu credincioşii erau făcute în timpul liber, voluntar. Cum a devenit un biznis, un job, s-a dus pă p*lă tot. Şi dacă mai pui la socoteală, că suntem în ză-lend-of-ciois, unde s-au inventat şi au fost ridicate la rang de virtute… prostia, ignoranţa şi tupeul, sutanaţii vor prosti gibonimea într-o veselie, indiferent de „culoarea” sutanei. Primim ce merităm, nici mai mult, nici mai puţin…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s