De-a autonomia

Disclaimăr: cine se simte plin de înflăcărare patriotică și românism ieftin, fără nici un temei bine închegat și documentat, s-ar putea simți ofensat, insultat, scuipat și înjurat de cele scrise aici. Cu atât mai bine! Mă bucur și mă doare-n cot, qur și alte organe. Cine e capabil să judece cu creierul proriu (asta presupune să aibă unul) este invitat la o dezbatere logică, documentată și eventual de bun simț.

Vroiam să încep și eu bloggăreala mai ușor, așa c-o încălzire ușoară, joc de glezne, pasul indianului, mersul piticului. Da’ cominoritarul meu Țiganu’ m-a convins să-o comit cu autonomeala. Sunt convins c-o să iau niște flegme & mui virtuale, dar „faszam bele” (adică-mi bag sculamentul), să rupem pisica în dooo!

Mai întâi faza cu Tőkés, ce a isterizat(iarăși) politichia și știristele orgasmice: omul a vrut să facă o paralelă, să dea caz explicativ și asta i s-a părut mai la îndemână și mai cunoscut publicului din țară. Degeaba ar fi vorbit despre Trentino și Tirolul de Sud, Scoția, Irlanda de Nord, Țara Galilor, Catalunia, Țara Bascilor, Insulele Åland, comunitățile etnice din Croația, Elveția etc., noi o știm pe aia cu Kosovo. Acest fapt însă nu diminuează cu nimic boacăna făcută, Kosovo fiind un caz care nu se aplică nici de departe la noi. Defapt a făcut și el precizările ulterioare în acest sens.

Dând laoparte flama de moment, care mai degrabă e una mediatico-paranoido-isterică, de care am mai văzut și vom mai vedea, aș îndrăzni să aberez câteva (multe) rânduri despre acest subiect aproape tabu în Românica. De ce se isterizează lumea când aude de ea și cam unde ar putea fi adevărul. Nu susțin că aș fi depozitarul adevărului absolut despre acest subiect, dar mă consider destul de documentat (istoric, social, legislativ) încăt să-mi permit să-mi dau cu părerea despre ea. Și pe deasupra trăiesc în mijlocul Harcovului, deci mă privește direct și personalmente.

Așadar, de ce ne e frică de autonomie? Fiindcă așa ni s-a spus că trebuie să ne fie! Și ni se spune aproape în fiecare zi: la teveu, la radio, în ziare și pă niet. Că federalizare aici, că rupere acolo, că mică Ungarie, Harcov, că stat în stat, că tragem granițe și dăm vize… aberații foarte bine gândite de către cei care le vehiculează. Consecința? Am întâlnit de exemplu Brăileni, care au văzut unguri numai la teveu, dar ne urăsc  din adâncul sufletului, ori le e frică de noi. La faze din astea nici nu știu ce să fac: să mă cac pe mine de râs sau să-mi fie milă de ei. Efectul însă este cert și predictibil. Este la mintea cocoșului că generarea și întreținerea fricii este instrumentul de bază în manipularea maselor. Și într-o țară în care 42% din oameni cred că Soarele se învârte în jurul Pământului și-s mai multe biserici decât școli, la ce v-ați aștepta?

Bineînțeles că 99% din oameni nici nu știu dacă se mănâncă sau se bea autonomia. E un termen vag atât pentru cei care sunt pro și cât pentru tabăra adversă. În general habar n-avem. Și nici nu trebuie, fiindcă oamenii informați nu sunt ușor de păcălit. Confuzia și frica sunt intreținute în mod voit. Se tot flutură interesul național și alte sloganuri expirate și fără nici un înțeles cert. De ce? Fiindcă le e frică! Cui? Licheilor și burtoșilor care se lăfăie în banul public al întregii țări, autoritățile locale fiind întotdeauna la mila Bucureștilor: dacă vor bani, dacă vor să schimbe denumirea unei străzi, dacă se schimbă puterea se schimbă conducătorii „deconcentratelor” (de ce quru’ meu se mai numesc așa dacă sunt dirijate din Bukale?), dacă, dacă… Autonomia, în primul rănd, înseamnă bani: adică grosul banilor colectați din taxe și impozite, majoritatea veniturilor obținute din exploatarea resurselor naturale (minerit, sare, râuri, lacuri, ape minerale, hidrocentrale etc.) împreună cu drepturile de exploatare, toate ar aparține comunităților. Și atunci ce ar mai face miile de păduchi, lipitori și cațavenci conectați la întregul ban public în București? Din ce și-ar trage Q7-SLK-X5-uri și din ce și-ar lua pizdele celulitoase aparținătoare vuitoane-chanele-gimișuuri. Doar un mic exemplu: banii din apa menajeră consumată de oraș nu rămân în județ sau măcar în regiune, se duc în gaura neagră numită Apele Române, care ia banii și îșî bagă pula în îndiguiri, reparații șamd. Un alt exemplu este apa minerală: din potențialul de două miliarde de litri pe an nici jumătate nu este exploatat. Dacă ai un izvor de apă minerală în curte, nu ai voie să o îmbuteliezi și să o vinzi. Mișto, nu?

Alt slogan stupid este, că vezi doamne se vrea autonomie în țară, dar nu pe criteriu etnic. Greșit. Nu se vrea autonomie deloc, pentru motivele enumerate mai sus. Și ce este acest criteriu etnic până la urma urmei? Alt termen bau-bau care este fluturat ca un fel de sabia lu’ Damocles deasupra capului românilor. Pe scurt, este vorba de o sumă de criterii peste care nu se poate trece fără a schilodi ideea de comunitate locală: zonă geografică și istorică, aparteneță culturală și religioasă, specificul economic al zonei etc. Granița cu județul Neamț e la 2 km de mine, dar cumva nu mă simt parte a comunității moldovene. Și ideea gen flower-power, că toți suntem oameni și ar trebui să fim o mare familie fericită, omogenă, e cel puțin oligofrenă dacă nu chiar nocivă și periculoasă. Ne omogenizăm până nu mai știm cine suntem, ajungem un fel de maclavais fără față și contur. Unitatea în diversitate este cea care ar da țării acesteia adevărata putere. Suma unor identități clare și bine definite ar fi brandul nostru de țară adevărat, izvorât din interior. Nu atârnat din exterior de alde Udrea și nu știu ce qurul meu de agenție de branding care în viața ei nu a călcat în țară. Închipuiți-vă o țară a Ținuturilor, gospodărite de comunități, fiecare cu specific bine conturat și promovat: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banatul, Bihorul, Apusenii, Maramureșul, Ținutul Secuiesc, Făgărașul, Bucovina, Moldova șamd. Cu un pic de infrastructură am putea rupe gura târgului. Dar noi nu, noi vrem să fim un popor omogen, impersonal, fără caracter bine conturat, cu trecutul tras la budă și cu viitorul în plop! Că așa spune interesul național. Mă micționez pe așa un interes național și pe patriotismul de tinichea. Eu vreau patriotism cară să ne aducă bogăție spirituală, materială și culturală. Nu vorbe d-amqurulea și speranțe amputate. Hai că m-am aprins… 🙂

Unora le e frică de introducerea limbii maghiare ca a doua limbă oficială în secuime. Dați-mi un motiv întemeiat pentru care să nu-mi pot folosi limba maternă pe plan local în relația mea cu autoritățile! După cum se vede în figura alăturată, limba română e a doua natură pentru mine, dar am avut motive să o învăț, în primul rând economice (adică să-mi câștig și io niște bani de o șaormă-merdenea), apoi din pur interes intelectual și spiritual. Dar tataie de la coada vacii ce motive are să învețe? Și chiar dacă ar învăța-o, dacă n-o folosește o uită în câțiva ani. Apoi mai e un aspect: nu poți obliga un om să vorbească cutare limbă doar că așa vrea mușkii tăi. Limba maternă este și ar trebui să fie sfântă pentru toată lumea. Se tot aduce Franța drept contraexemplu în acest sens: că acolo nu sunt drepturi colective pentru minorități. Maaaare greșeală, din mai multe puncte de vedere: 1) Din cauza încercării de a suprima specificul național/religios al minorităților, tensiunile sunt la cote maxime. Cunoaștem foarte bine seria de revolte și demonstrații care au avut loc de-a lungul anilor, toate având drept rădăcină suprimarea minorităților. 2) Aceste comunități nu trăiesc în bloc pe teritorii bine delimitate, ci mai ales în orașele mari, în cartiere, defapt într-un fel de ghetouri. 3) Marea parte a minorităților din Franța sunt imigranți din fostele colonii! Ei, sau eventual părinții lor, au emigrat acolo, nu granița a fost mutată peste capul lor după o mie de ani de habitare.  Nu sunt întemeietori de cetăți, orașe, școli, universități, administrație și instituții. Deci „greutatea” lor istorică este mult mai mică. Și nici măcar așa reprimarea nu merge cum și-ar dori politicienii francezi. Tensiunile sociale și ura latentă este imensă, documentați-vă și veți vedea. Dacă nu se va face ceva și acolo, scandalul și disperarea vor fi din ce în ce mai mari și nu vor putea fi măturate sub preș la nesfârșit.

Ce spuneți, care este documentul istoric cu cea mai mare însemnătate în istoria României – din punct de vedere istoric, emoțional, chiar și juridic? Ar trebui să fie Proclamația de la Alba Iulia, mai corect Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba-Iulia din 18 Noiembrie/ 1 Decembrie 1918. Că doar sfânta Zi Națională este pe 1 Decembrie, nu? Marea Unire, desăvârșirea visului milenar etc etc. Înscrisul respectiv este sfânt și ar trebui respectat la literă, punct și virgulă. Oare câți dintre marii patrioți, agitatori, guriști, gargariști și experți în românism au citit măcar documentul? Eu l-am citit. Cu atenție. Așa cum ar fi trebuit să o facă și ceilalți 22 milioane de concetățeni de ai mei. Cum dracu poți sărbători o zi națională dacă nici în gaura qurului nu te doare de fundamentul și însemnătatea istorică a ei? Până și patriotismul e de manea în țara asta.

Credeți-mă, dacă s-ar cunoaște, s-ar respecta, dacă ar fi fost asumată Proclamația, în întregimea ei, și nu ar fi fost aruncată la coșul de gunoi al conștiinței colective (în mod void și intenționat!), atunci nu aș mai scrie acest articol, Tőkés nu ar mai fi scăpat porumbelul, Vadim și Funar ar fi zilieri la șantier, cațavenii și dandanacii ar fi mai puțin și mai subțirei și am avea o țară puternică și cu caracter, în care fiecare comunitate și ținut și-ar aduce contribuția maximă de care e capabilă. Am fi un organism viu, asemenea unui corp uman: cu cap, gât, trunchi, brațe, mâni și picioare, fiecare parte cu rolul său bine definit. Așa suntem doar un trunchi fără membre, nu putem umbla, privi, gândi, mișca. De toată jena, nu?

Motivul principal pentru care bat moneda pe Proclamația de la Alba Iulia este punctul III/1:. Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc. Iar aceste principii au fost semnate de către România și în Acordul de la Paris în 1919. Acest punct din Proclamație nu este altceva decât definiția „infamei” și „periculoase” autonomii pe criterii etnice, enunțată în cel mai sfânt document istoric al românilor. În 1990 UDMR-ul (reprezentat pe atunci de „radicalii” László Tőkés, Előd Kincses, Ernő Borbély etc.) a votat în unanimitate pentru Ziua Națională de 1 Decembrie, cu speranța că în sfârșit după 70 de ani promisiunile de la Alba Iulia și Paris vor fi respectate. De atunci au mai trecut 20 de ani… Vreau să-mi dați un motiv ca să fiu mândru de Ziua Națională a României, dați-mi un motiv să fiu mândru că sunt cetățean român de etnie maghiară!

Problema cea mare este, că dacă se acordă autonomia Ținutului Secuiesc, își vor cere drepturile și celelalte regiuni istorice: Banatul, Bucovina, Maramureșul, Țara Moților, Oltenia șamd. Iar așa ceva e de neconceput pentru îmbătații de putere din capitală. Inclusiv UDMR-ul actual. Le e și lor bine la țâța bugetului. Pe plan local ar fi mai ușor de controlat: aici îi mai cunoști, le mai dai în cap cu o roșie, c-un ou. Da’ la Bukale sunt departe, nu prea ai cum să-i tragi de putză.

În rest, mi se rupe in ce monedă iau salarul dacă pot să trăiesc în liniște ca maghiar: să-mi folosesc limba la școală, administrație etc., să-mi folosesc însemnele naționale, să-mi practic cultura, să pot influența modul în care este administrată comunitatea din care fac parte. Ideea că toți trebuie să fim o mare familie fericită și omogenă este o tâmpenie cretinoidă, sloganul proștilor și al complexaților. Unitate în diversitate fraților și interes autentic pentru cultura și valorile celorlalți, acceptarea faptului că suntem diferiți… hai că deja mă repet.

Mai există un refren cretinoid ce poate fi auzit: că vezi doamne ce regiune săracă ar fi secuimea, că vai de mama noastră și cum suntem noi așa handicapați, incapabili de viață, avem nevoie de oblăduirea dăștepților și capabililor din capitală. Să vedem cum stau lucrurile defapt: avem minereuri, sare, ape minerale (cea mai bogată regiune din Europa!), păduri, pășuni, parcuri naționale, munți, râuri, lacuri, livezi, vii și, ce-i mai important, oameni harnici și gospodari. Dați numai un raită prin satele secuiești, uitați-vă la casele și grădinile oamenilor și veți vedea despre ce vorbesc. Aici la inundații nu stau oamenii la cărciumă sau nu mănăncă semințe în fața casei în timp ce pompierii scot mâlul din casă. Problema începe în afara gardului, pe domeniul public, în ograda statului: drumuri inexistente sau pline de tranșee, drepturi de exploatare a resurselor niet etc. Adică infrastructură și venituri locale zero. Nu trebuie să fii un Einstein să vezi, că în contrast cu resursele naturale și umane uriașe existente în zonă, aceste comunități sunt ținute intenționat în căcat. Autonomia ar însemna și putere financiară, iar puterea financiară înseamnă și putere politică, iar nu vrem asta, așa-i?

Și da, vi se va da pâine la magazin, dacă cereți în limba română. Ba mai mult, veți primi și un zâmbet, ceea ce primiți în puține locuri din țara asta. Nu există nici o conspirație mondială ungurească pentru înfometarea românilor care calcă pe aici… 🙂

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 1gobe. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

90 de răspunsuri la De-a autonomia

 1. warsongu zice:

  amin, unguriene!
  se pare ca mentalitatea comunista de scurta de cap si a trage de picioare nu nea parasit si nici nu ne va parasi vrodata…

  io cred chiar ca federalizarea tarii este una din putinele solutii de a ne scutura de nemernicii de care nu mai scapam de atatia ani. Ma uit si io pe harta, la alte state federale, gen US, Germania and so on. Si sa mor daca mi se pare ca nau constiinta nationala. Sau ca o duc rau…

 2. syd zice:

  traiesc intr-o tzara in care comunitatzile locale-s autonome, adica bogate.

  romanii nou venitzi in spania raman cu gura cascata afland ca primaria cutarui orash îshi permite ca in vremurile de alerta roshie pentru temperaturi inalte, sa plateasca de la bugetu local oameni care sa mearga prin casele batranilor ce traiesc singuri ca sa vada daca se simt bine, daca au nevoie de ceva. dau numa acest exemplu extrem pentru ca aici comunitatzile locale n-au probleme cu cainii vagabonzi sau cu alte kestiuni eterne, tipic romaneshti.

  asta am vazut yo pe pielea mea ca inseamna autonomia: bogatzie locala.
  felinaru din fatza casei, rupt de furtuna, a fost skimbat a 5-a zi, fara sa reclame nimeni stricaciunea, se organizeaza fieste ale orashului, ale satului, pe banii primariei, se construiesc azile de batrani decente pentru cei uitatzi de familie, serviciul sanitar de urgentza pentru straini neasiguratzi e platit de la buget kiar in caz de operatzii complicate, elevii mananca de pranz in shcoli dupa toate regulile nutritziei cu un euro pe zi, shi nenumarate alte luxuri.

  am mai observat ca nu prea pot vorbi cu romanii din tzara pe tema asta pentru ca le sare mushtaru. oricum, ei shtiu mai bine ca realitatea in care traiesc yo nu e adevarata, ca dezintegrarea romaniei e adevarata consecintza a autonomiei locale. am putea numi acest comportament sindromul drobului de sare.

  solutzia? pai sa ashteptam cateva generatzii, sa se umple romania de romani intorshi acasa de peste mari shi tzari, oamneni ce nu mai pot fi pacalitzi pentru ca au invatzat ca exista guverne autonome locale ce-shi lasa pielea pentru confortu celor ce i-au votat.

  • Catalin zice:

   pai bai cacat cu ochi, tu compari Spania cu Romania? Pai cat aur au carat aia din toate coloniile din toata lumea asta sute de ani ba boule?! De aia sunt civilizati, pentru ca au bani. Suge-mi-ai pula cu spaniolii tai!

   • warsongu zice:

    zi sa mori tu? si la noi aia cu bani sunt civilizati, nu? manelistii, profitorii, bisnitarii, „folbalistii”…toti sunt civilizati, pentru ca au bani.
    Stiu ma, mioriticule, romanii n’au avut noroc. D’aia suntem in cacat. Noi suntem perfecti, dar n’am avut noroc…
    Proasta pula avea Traian cand a poposit la curu lu Decebal de am aparut noi ca popor…

   • 1góbé zice:

    Iote altă mostră de apogeu de logică, inteligență, civilizatie și cultură multimilenară carpato-danubiano-pontică. Barem știe să pună cratime 🙂

   • Catalin zice:

    pai da bai Gheorghe, mostra de logica: ai bani – angajezi cacalau gunoieri/politisti/alea/alea care FAC EI ORDINE si de aia ti se pare tie ca e civilizatie acolo Pulea Spataru ce esti! Nu e nici dracu civilizat acolo, sint civilizati cu forta, niste jucarii care merg frumos pe shine. In cap sint la fel de civilizati ca mine si ca tine si ca beleregu’ de warsong.

   • warsongu zice:

    ios civilizat buey! nu scuip pa strada, narunc chistoace, stau pe dreapta la metrou… alea alea. si nam bani. futui…

   • Catalin zice:

    esti civilizat c-ai avut bafta de parinti civilizati… desi nu cred ca le dai sa citeasca CUM scrii tu aici. Da’ daca n-aveai bafta si te nasteai in fundu’ Buzaului, aud?

 3. warsongu zice:

  syd, ma tem ca alea „cateva generatii” nus deajuns pentru noi.

 4. Dora zice:

  BRAVOOOOOOOO::::te citesc de o bucata buna de timp….Traiesc in Germania-Bayern-si nu vreau sa mai comentez….asa cum spune Syd….aici ca si in Spania …toate sunt total altfel decat la noi in Romanica….Am incercat sa vorbesc cu romanii mei din tara si am fost acuzata ca imi denigrez si hulesc tara…Mi-am plecat de multe ori capul din cauza acestor acuze…dar poate totusi pana la urma se vor trezi….Eu inca mai sper…speranta trebuie sa moara ultima…NU?
  Ma bucur ca mai exista oameni ca voi…Noi cei de departe incercam sa va sustinem ata cat putem….
  Bravo…imi place blogul tau la nebunie….
  O romanca din Targu Mures….

  • Catalin zice:

   si tie acelasi raspuns ca mai sus: „pai bai cacat cu ochi, tu compari Spania cu Romania? Pai cat aur au carat aia din toate coloniile din toata lumea asta sute de ani ba boule?! De aia sunt civilizati, pentru ca au bani. Suge-mi-ai pula cu spaniolii tai!”

   • warsongu zice:

    mai date ban pula mea. civilizatule. gandire de meltean oropsit. unu din motivele pentru care mias lua taran pula e cai plina de perdanti ca tine. labagii obositi cu o mana pe biblie si ailalta pe miorita. sugi pula ba romane.

 5. warsongu zice:

  minoritarii se bucura catz place bloaga noastra.

 6. ana zice:

  Aparent, suna de bun simt ceea ce spui tu despre autonomie, dar daca nu e vorba de criterii etnice, atunci de ce nu militati pentru autonomie in general, adica si pentru celelalte regiuni pe care le-ai pomenit? Dar apoi, pana unde merge autonomia asta ? Ce se intampla cu acele comunitati care nu au ce exploata sau unde nu se colecteaza taxe si impozite pentru ca nu-s locuri de munca si evaziunea umple doar burtile patronilor? Nu-mi spune: aia merita sa crape si sa nu se mai inmulteasca.

  N-am nimic nici cu tataie de la coada vacii, peste niste (zeci de) ani poti sa fii tu insuti un tataie la coada vacii, dar n-ai de unde s-o stii acu; probabil ca si tu ai invatat romana pentru c-ai fost “obligat”, iar acu nu-ti pare rau.. Sau la 7 ani cand te-ai dus la scoala, un “pur interes intelectual si spiritual” te-a facut sa inveti limba oficiala.

  Nu prea am intes-o nici p-aia cu folosirea insemnelor nationale si daca era vorba de steagul Ungariei.

  Cred ca avem probleme mai grave de rezolvat decat autonomia. Intr-o tara in care educatia se face cu televizorul (care televizor serveste fix ce poate romanul sa digere), ai asteptari prea mari.

  Nu te supara (chiar te rog frumos, ca nu-mi place sa-mi iau injuraturi), dar cred ca avem pareri preconcepute in ambele tabere; aia cu tv-ul, tu pe partea cealalta cu blogul faci la fel.. Si uite-asa, te mai bagi intr-o minoritate, ca nu ai “audienta” lor..

  Pace voua tuturor!

  • 1góbé zice:

   Atâta vreme cât discuția e de bun simț nu arunc cu înjurături în nimeni. O dezbatere sănătoasă, bazată pe respect, logică și argumente documentate nu i-a stricat nimănui. Cum nici mie 🙂

   De ce să militez eu, sau oricine altcineva dintr-o anumită regiune pentru autonomia altora. Ce am eu cu autonomia Oltenilor de exemplu? Asta nu ar trebui să-i preocupe pe ei? Nu pot să faci dragoste cu sila. Fiecare are gură, s-o folosească în interesul propriu, zic eu (și nu la ce o folosim acum 🙂 ) Tot ce pot spera este ca demersul nostru de aici să aibă ecouri și la ceilalți.
   Apoi, arată-mi o regiune din țara asta unde nu există nimic de exploatat: dacă nu minerit, atunci agricultură, viicultură, zootehnie, pescuit, industrie, turism. Nu există regiuni întinse sărace în resurse în țara asta, doar că nu sunt exploatate sau, mai degrabă nu sunt lăsate să fie exploatate la potențialul real. Iar cu evaziunea și burțile patronilor, hai să fim serioși: dacă prea-trâmbițatele „organisme” statului de drept ar funcționa cât de cât, nu pe bază de cumetrii și șpagă, nu am avea duda asta.

   Învățatul limbii române cu obligatul, scuză mă, dar e tâmpenie. NU ai cum să înveți pe cineva ceva cu sila. Am o mulțime de foști colegi de clasă care abia pot să lege două cuvinte într-o propoziție în limba română. Ceea ce te învață o limbă este NEVOIA și INTERESUL. Dacă vii tu să mi-o bagi pe gât eu ți-o bag în qur. E atât de simplu. Așa că la 7 ani m-a învățat nevoia și da, interesul intelectual și spiritual. Ce-i bizar în a te interesa de limba și cultura altora?

   Eu când vorbesc de însemnele naționale maghiare nu vorbesc despre însemnele statului maghiar, ci de acele însemne care ne reprezintă ca națiune: culorile roșu-alb-verde, drapelul cu dungi alb-roșii, drapelul secuiesc albastru-auriu, imnul etc. Așa cum pe români îi însuflețește tricolorul, Deșteaptă-te române, stema cu zimbrul șamd. Și dacă e steagul Ungariei, atunci ce? Cu ce ar insulta sau deranja pe cineva steagul Ungariei. Cu ce ai deveni mai săracă sau mai bogată, mai tristă sau mai veselă dacă eu arborez steagul Ungariei, Franței, Rusiei, Poloniei, Ruandei sau ce știu ce drapel pe casa mea? Nu o fac, dar dacă aș face-o cu ce ar fi afectată viața ta, traiul tău? Eu vreau să pot lua sincer într-o mână steagul secuiesc (e același steag sub care au luptat străbunii mei secui sub Mihai Viteazul) și în cealaltă tricolorul românesc și să defilez cu ele cu mândrie! Am nevoie doar de un singur motiv!

   Muuulte dintre problemele noastre „grave” s-ar rezolva dacă ar exista autonomie adevărată în țara asta. Duhoarea vine din capitală, dar cred că asta ai observat și tu. Pute bine 🙂

   Aici cu părerile preconcepute nu sunt de acord deloc. Cred că am demonstrat clar că părerile mele sunt documentate, bazate pe realitate, nu sunt SF-uri sau aberații isterice, fără cap și coadă. Nu sunt nici depozitarul adevărului absolut dar încerc să vorbesc în cunoștință de cauză, nu să dau cu bâta-n baltă.

   Respect maxim!

   • ana zice:

    Eu nu o sa mor de oftica daca tu arborezi drapelul unguresc, de fapt nici n-o sa-mi pese, decat de sangele care va curge. Dar purtam aici o discutie de principii. Nu neg maghiarilor romani dreptul de a avea un steag al lor, care sa simbolizeze originea comuna, limba, cultura si care poate sa fie ros-alb-verde si sa aduca mai mult sau mai putin cu steagul Ungariei, dar sa nu fie identic. Pentru ca altfel, nu-mi pot retine intrebarea (a mea e retorica): daca vor sa fluture steagul unguresc, atunci de ce nu se muta pe malurile Tisei? Iar amestecul politicienilor de peste granita mi se pare cel putin nepotrivit.

    In ceea ce priveste limba romana (plus altele si mai dureroase precum istoria, literatura, cultura, caci vin la pachet), am vrut sa spun ca la 7 ani vrei pe maidan si nu la scoala, nu ai capacitatea sa decizi. Cati maghiari ar alege sa invete romana daca ar fi intrebati? Cati romani ar mai primi paine daca ar cere in romaneste? Apoi, pe langa limba materna si cea oficiala, si limbile straine (engleza,etc.) sunt tot obligatorii, alea de ce nu va repugna?

    Nu, pe mine nu m-ai convins, imi pare rau. Si nu imi trebuie adevarul absolut, ci argumentul absolut 🙂 Ce spui tu suna a secesiune, nu a autonomie. Sper sa gasesti raspunsul in intelepciunea strabunilor tai care au luptat pentru prima unire a tarilor romane.

    S-auzim de bine!

 7. Ovidius zice:

  federalizarea este o discutie mult prea grea pentru tara asta condusa de base, distrusa si fara nici o speranta la un viitor cat de cat.o sa moara curand chestia asta, imediat ce un nou eveniment manelistic minor o sa acapareze atentia.
  ps: poate ca daca udmr,tokes si altii ar vorbi despre federalizare , un proiect de viitor pt romania asa cum faci tu si nu numai despre tinutul secuiesc lumea i-ar percepe drept romani de etnie maghiara si nu unguri.pana cand aceasta idee o sa apara in mentalul colectiv sunt necesare intradevar cateva generatii, asta daca nu disparem ca stat pana atunci .
  ps2:ma tem ca cei enumerati mai sus nu vor o regiune autonoma ca sa scape oamenii de tirania celor de la buc ci doar sa o inlocuiasca cu a lor.

  • 1góbé zice:

   Păi Tőkés & Co. vorbește și de federalizare, dar crezi că le auzi pe alea la teveu? Nu, că nu dă bine. Bine dă numai scandalul, isteria, controversa, Kosovo, garda aia secuiască de căcat etc. Păcat că nu știi maghiară, să poți citi și presa în această limbă, să vezi defapt care este tema discuțiilor și ce ajunge în presa românească. Mai ales la audiovozual.
   Apoi, cum am mai spus și la răspunsul anterior, fiecare comunitate ar trebui să militeze pentru proriile drepturi, că sunt ALE LOR! Nu pot eu sau Tőkés sau Üllős (vorba lu’ Badea) să cerem autonomie Oltenilor sau Bucovinenilor. Poate ei nu vor, știu eu. Dragoste cu sila… Noi nu putem decât să le arătăm ce se poate face, prin puterea exemplului.

   Tirania locală e mei greu de atins, aici îi ai sub ochi, contactul lor cu alegătorii este zilnic și nemijlocit. Presiunea e mai mare pe capul lor și măgăriile ce pot fi făcute sunt mai restrânse. Nu uita, puterea corupe și cu cât e mai mare, cu atât corupe mai mult. E adevărat și invers. Acolo în capitală li se rupe de ce se întâmplă aici pe stradă, dar când sunt nevoiți să umble zilnic pe aceste străzi, e mai greu să se uite în altă parte.

 8. Iliana zice:

  Da, ai dreptate, cu exceptia ultimului paragraf… pe timpul lui Dej, cand exista regiunea autonoma maghiara, puteai sa intrebi in romana ca vrei paine sau vrei sa afli unde e strada cutare. Ti se raspundea politicos, cu zambetul pe buze, „Nem tudom romano”. Si nu e basm, li s-a intamplat parintilor mei. Care nu mi-ar povestit daca nu mi s-ar fi intamplat si mie, mai recent, prin anii ’90, acelasi lucru, cand ma straduiam sa ajung la lacul Sf. Ana. Si nici macar nu eram sigura daca, intr-adevar, cei pe care i-am intrebat nu stiau limba romana sau, pur si simplu, nu voiau s-o foloseasca. Si atunci, ce fel de autonomie cer maghiarii? Ar fi aceeasi autonomie cu cea a Banatului sau Bucovinei? In Banat sau in Bucovina, as avea, totusi, certitudinea ca, daca intreb ceva in limba romana, as primi un raspuns lamuritor in limba romana.

  Acum nu stiu cum mai este prin partile acelea, ca n-am mai fost de atunci. Insa, judecand dupa interviurile din zona, date la TV, cand oamenii locului raspund in maghiara, cred ca nu s-au schimbat prea multe.

  • 1góbé zice:

   Și așa fără autonomie ți se va răspunde în română? Sunt sate unde numai polițistul e român și până și ăla o rupe un pic pe maghiară, alfel nu se poate înțelege cu oamenii. Spune-mi tu mie cum înveți pe cineva o limbă pe care nu o folosește deloc? Cu forța? Cum crezi că reacționează oamenii? Și cei care ar avea interesel sau bunăvoința o vor băga fix în cur și nici a dracului nu o vor face. Dar vino tu majoritar (vorbesc aici de stat, în întregime) arartă-te interesat de cultura mea, respect-o și protejeaz-o și atunci, numai atunci, voi începe să te respect și să-mi arăt interesul pentru limba ta, cultura ta. Pănă atunci bagă-ți forța în cur, o să-ți bag bețe-n roate și o să te sabotez în aceste demersuri oriunde pot. Așa găndesc oamenii în general, nu numai maghiarii.

   Cred că am fost destul de clar că autonomia nu e despre limbă, este despre bani și putere. Bani și putere care sunt concentrați la București, iar cei care le posedă încearcă să ne umple capul, că vezi doamne dacă va fi autonomie se va vorbi numai în maghiara sau facem o mică Ungarie sau alte tâmpenii.
   Și dacă nu am fost destul de clar, românii NE-AU PROMIS autonomie, consfințită și semnată în cel mai sfânt document istoric al țării. Mai apoi și la Paris în 1919. Păi dacă-i sfânt, hai să fie până la capăt.

   • liberalism zice:

    Pai sa fie autonomie locala, nu teritoriala. Cat despre lb. romana, nu este absurd sa ai cetatenie romana si sa nu stii sa vorbesti limba in a carei tara traiesti/locuiesti? Mi se pare normal daca esti cetatean roman sa vorbesti lb. romana De ce ar fi nevoiti romanii sa invete lb. ungara/maghiara? Numai pentru a li se servi o paine, (cum spunea cineva mai sus ) cand ar ajunge in Covasna, Harghita etc? Nici noua nu ni se pare corect ca am pierdut din teritoriu ( a se vedea Romania Mare-avem „fratii’ peste Prut) dar acesta este prezentul. Ce a fost s-a dus, ce va fi, vom vedea. Pierderea sau castigarea teritoriilor a avut loc numai prin razboaie. Nu cred ca in acest secol am avea nevoie de inca un razboi…pentru teritorii. Sa fie autonomie locala, cred ca majoritatea suntem de acord.

   • Iliana zice:

    Tocmai asta am spus si eu, ca nu mi s-a raspuns in romana nici cand nu era autonomie. Probabil ca, daca ar fi declarata acum autonomia judetelor cu populatie predominant maghiara, ar trebui sa circul pe acolo cu pasaportul.
    Si cred ca maghiarii din Romania au, oricum, ceea ce li s-a promis la Paris. Nu le-a interzis nimeni sa-si scrie numele localitatilor in limba materna, sa vorbeasca limba materna sau sa-si arboreze insemnele nationale si sa-si tina sarbatorile. Nu i-a discriminat nimeni doar pentru ca erau maghiari. Partea cu banii si puterea e problema tuturor administratiilor locale, nu numai a maghiarilor. Asa ca, de fapt, ce-i doare pe unii maghiari este ceva mai mult decat dorinta de a se administra economic pe plan local.
    Aunci cand Ardealul era sub ocupatia maghiara, romanii au fost obligati sa-si maghiarizeze numele. Nu stiu daca or fi fost fortati sa invete si ungureste, dar, la cat de bine vorbesc maghiara (ca sa se inteleaga cu ungurii care n-au vrut sa invete romana ), as zice ca da.

 9. 1góbé zice:

  @ana:
  „sângele care va curge”? Hai că asta a fost bună de tot : )))) Să verse sânge cine și cu ce ocazie? Ș-apoi cum să pun culorile roșu-alb-verde, pe verticală? Hahaha… nu sunt italian : ))) Cu mutatul pe malurile Tisei am un secret să-ți spun, poate că nu știai: nu eu m-am mutat aici, ci granița a fost mutată, după o mie da ani, peste capul meu. Deci am un pic de drept să stau pe aici și să fiu maghiar chiar aici. Nu mă duc să flutur steagul secuiesc sau unguresc la Bacău, Brăila sau Craiova. Sunt ungur la mine acasă, unde m-am născut și unde sunt îngropați străbunicii mei.

  Apoi aș fi curios ce numești tu „amestec” al politicienilor din Ungaria? Dacă te referi la Garda Maghiară și cea Secuiască, ăia nu sunt politicieni, ci doar o adunătură de scandalagii, care nu se mai mulțumesc cu meciurile de fotbal. Iar niște discuții la universități de vară cu lideri din Ungaria nu se pot numi amestecuri, fiindcă nu interfereză deloc cu puterea de stat română. Mai interesează-te ce înseamnă defapt termenul de „amestec în treburile altui stat”, vei râmăne surprinsă. Politicienii din Ungaria au și ar trebui să aibă responsabilitate față de maghiarii din afara granițelor, la fel cum au cei români pentru românii din alte state. Ce naiba, repeți și tu bălăriile de la televizor? Până acum mi s-a părut că gândești cu capul tău, nu al altora. Am greșit?

  Ei uite că sunt unii care la 7 ani se duc la școală să învețe, fiindcă vor să învețe și cât se poate de bizar, să învețe chiar și limba română. E bine și pe maidan, dar pe lângă asta e timp și de învățat. Sau această imagine nu se potrivește cu stereotipia oligofrenă despre ungurul care nu vrea să învețe română?! Faza cu repugnatul… de unde știi tu că e vorba de repugnă? Ai fost în vreo școală și ai întrebat elevii? Ai întrebat oamenii, de ce nu vorbesc româna și ei ți-au răspuns că ei știu, dar le e lehamite? Știi tu că există mai mulți maghiari vorbitori de engleză decât de română? Cât timp ai trăit printre noi sau ai stat la aceeași masă cu noi? Până nu ai trăit într-o comunitate și nu te-ai interesat sincer de ei, nu judeca! Datul cu părerea de pe margine e cel mai ușor, să te interesezi e mai greu. Sunt sătul de poveștile și legendele de genul „am auzit de la cutare” sau „a pățit cutărică”. Și cine crede tot ce – și cum – se spune la tembelizor, Dumnezeu cu mila, să se uite la televizor. Taman tu mă acuzi de idei preconcepute…

  Și aia cu pânea deja e de toată jena. Dar sigur e așa, că doar ai auzit la teveu sau ți-a zis cineva, care un cunoscut pe cineva, care a pățit-o. Nu știu cum nu simți penibilul fazei: adică e o conspirație mondială ungurască să nu vă vindem pâine? Vă vindem orice, da’ pâine ba!

  Nici nu mi-am propus să conving pe cineva, dar cred că ți-am expus destule argumente, documentate, bazate pe fapte, nu povești pescărești sau paranoido-isterice. Dacă mai ai nevoie, mai am, doar să văd un interes sincer. Convingerea trebuie să vină din interior, ca și nevoia de a învăța o limbă și interesul față de cultura celor cu care ți-e dat să trăiești. Dar e infinit mai greu să-ți dai interesul, decât cu bâta-n baltă în totală necunoștință de cauză, gănditul cere efort, pe când pentru stereotipii prefabricate nu ai nevoie de prea multă energie.

 10. 1góbé zice:

  @liberalism:
  Nu te supăra, dar ești un prototip al stereotipiilor despre maghiari și autonomie. Hai să facem un rezumat al expresiilor și al cuvintelor cu pricina:
  1. „autonomie locală, nu teritorială” – nici măcar logic nu stă în picioare, autonomia o faci în aer sau într-un univers paralel?
  2. „normalitatea” de a vorbi limba română – în primul rând, normalitate înseamnă să vorbesc ce limbă îmi dictează voința și conțiința. Dar să spunem că trăiesc într-un sat secuiesc, mi-am dat cât de cât interesul să învăț româna în școala din sat dar de 20 de ani nu am mai vorbit română mai mult de două propoziții pe lună, câtă română crezi că mai am în mine? Apoi, dacă ai fi citit ce am scris sau ți-ai da un pic interesul, citind și tu Proclamația de la Alba Iulia și tratatul de pace de la Paris din 1919, ai vedea că AM DREPTUL să folosesc aici ÎN EXCLUSIVITATE limba mea maternă.
  3. Iarăși idioțenia cu conspirația pâinii. Nu v-ați săturat deja să susțineți o prostie atât de cretină? Încă n-am auzit ca vreun român să fi murit de foame în secuime. Și trăiesc destui pe aici care nu știu o boabă maghiară. Deși bunul simț… dar nah, ata ete. Nu tată, suntem oameni și putem comunica. Dar dacă tu vii cu forța și cu nasul pe sus, pur și simplu te ignor sau te trimit pe melaguri mai calde.
  4. Chestia cu teritoriile pierdute și războaie naționaliste este deja istorie aici. Când ultima oară am verificat, eram în Uniunea Europeană a sec. XXI. Eu vreau să fiu maghiar mândru că trăiesc în România. Deocamdată nu am motive. Tot ce constat în jurul meu este prostie, hoție, minciună, stereotipii, întunecime spirituală și mimetism de patriotism isteric, de căcat. Și dacă tot veni vorba de istorie și teritorii, scoate frate și tu niște documente istorice și citește-le. Sunt puse pe net…

 11. liberalism zice:

  Te citez: „Cred că am fost destul de clar că autonomia nu e despre limbă, este despre bani și putere. ” Care-i problema atunci? Mi-ai pus o eticheta numai pentru faptul ca am vorbit despre teritorii si limba?
  Ce te deranjeaza ca am spus autonomie locala? Cum adica este in aer? Cunosti ceva despre autonomia locala?”Principiul autonomiei locale este principiul fundamental care guverneaza administratia publica locala si activitatea autoritatilor acestuia, care consta in dreptul unitatilor administrativ-teritoriale de a-si satisface interesele proprii fara amestecul autoritatilor centrale, principiu care atrage dupa sine descentralizarea administrativa, autonomia fiind un drept iar descentralizarea, un sistem care implica autonomia” Ce vrei mai mult decat atat? Exact despre ce vorbeai: bani si putere.
  „4. Chestia cu teritoriile pierdute și războaie naționaliste este deja istorie aici. ” Pai?!:) Vezi cum te contrazici? De ce mai aduci vorba Alba Iulia 1919, daca este istorie? Adica daca vorbesc de „fratii de peste Prut, este istorie, nu-ti convine. Dar iti convine cand vorbesti de 1919:)
  Normalitatea limbii…pai citeste Constitutia! Este normal ca fiind cetatean roman sa vorbesti lb. romana. Nu cred ca ti-a interzis cineva sa nu-ti vorbesti limba materna. Se vede ca esti foarte revoltat, dar nu ai de ce. Ai aceleasi drepturi ca ceilalti.

  • 1góbé zice:

   De ce mi-am făcut mișto de ce ai spus? Fiindcă tu undeva în mintea ta ți-ai închipuit o autonomie locală dar nu teritorială. Păi da unde dreaq localizezi tu o organizare administrativă, dacă nu pe un teritoriu? : )) Și când localizeri și delimitezi ceva pe teritorii nu poți să iei liniarul și să tragi linii pe unde crezi tu că e mai simpatic. Acolo, sub creion sunt populații, culturi, istorie, economie, limbă, tradiții șamd. Ia fă tu regiune autonomă Bacău-Harghita-Covasna-Neamt. Că doar sunt la un loc, nu?

   De ce mai aduc vorba de Alba Iulia? Din același motiv pentru care Ziua Națională este 1 Decembrie! Dacă o fi perimată treaba hai să sărbătorim altceva. Deh, e mai greu cu logica. Eu am vorbit despre războaie că sunt istorie, nu despre angajamentele statului român modern, pă care după ce le-a semnat s-a și căcat. Nu crezi că imaginea de stat și popor neserios ni se trage și de la felul în care România (nu) își îndeplinește angajamentele? Și în Constituție, mai scrie ceva, chiar în prima frază „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. Stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil – corect! Național? Hmmmm, mai gândește-te.

   Am zis eu ceva despre „frații de peste Prut”? Nu, fiindcă nu mă privește în mod direct. Apropo, i-ai întrebat și pe ei dacă vor împreună cu România, sau așa te-ai gândit tu că ar fi mai mișto.

   • liberalism zice:

    Este clar ce a zis pastorul Tokes, vrea autonomie teritoriala de tip catalan. La fel sustii si tu, si probabil si altii. Traiti in Romania si trebuie sa va resemnati, atata timp cat avem o constitutie, trebuie respectata. De ce nu v-ar conveni autonomia locala, ci vreti musai teritoriala? Unde ai vrea sa fie capitala? Pe cine l-ai vedea presedinte? Si inca ceva ce nu stie Tokes, si cred ca nici tu, atata timp cat sustii ca vrei ca banii vostri sa nu se mai duca la Bucuresti. Catalonia nu are sistem fiscal propriu ci depinde tot de banii de la centru. Hotaraste-te! Vrei teritoriu, sau sa nu mai depindeti de banii de la Guvernul Romaniei (adica banii nostri, ai tuturora).
    Nici eu nu-mi doresc ca Romania sa fie republica, ci imi doresc monarhia. Si ce sa fac? Sa tip si sa jignesc alte persoane care nu sunt de acord cu mine? Sa schimb eu Constitutia?

 12. 1góbé zice:

  @Iliana:
  Hai că faza cu pașaportul e cel puțin penibilă. Să nu ne coborân la nivelul de bășcălie, că acolo greu îmi iei fața. Să rămânem în lumea logicului, documentelor și al faptelor.
  Ai citit tu documentele semnate de români la Paris? Ai citit atent și Proclamația de la Alba Iulia. Hai să analizăm frazele, de dragul celor mai slabi: „Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.”

  1. „Deplină libertate națională” înseamnă tot, de la cultură și limbă până la însemnele naționale. Că doar de aia se cheamă „națională”.
  2. „Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său”: adică grădiniță, școală și universitate în limba maternă, relația cu instituțiile statului în limba maternă, justiție în limba maternă. Să dau și exemple sau ai destulă imaginație să vezi despre ce e vorba?

  Habar nu ai ce este și ce a fost cu numele localităților și cu alte înscrisuri în limba maghiară, cum a fost cu însemnele naționale și cu sărbătorile noastre. Ce isterie a fost de exemplu pe tăblițele cu numele de localități, cu sărbătorile de 15 martie și o grămadă de alte mizerii. Care încă nu s-au stins. S-a schimbat ceva în rău în viața românilor de la aceste schimbări? Mă îndoiesc. Iar despre discriminare aș putea să-ți scriu pagini căcălău, cu tot ce s-a întâmplat începând cu 1918 și continuă și astăzi.

  Ce-mi place cel mai mult este că știi tu mai bine ce-i doare defapt pe maghiari. Habar n-ai cum trăim noi aici, dar tu ne cunoști, ne știi ce ne poate pielea! Pun pariu că nu ai pus piciorul aici mai mult de 2-3 ori în viață. Așadar, te rog luminează-ne și trage vălul de pe adevăratele intenții ale maghiarilor.

  Uite un exemplu de discriminare ungară în Ardealul de Nord sub regimul horthyst: școlarii maghiari în zonele locuite de români erau obligați să învețe limba română în școli. Nasol, nu? Iar pe de altă parte, românii care au învățat maghiara au devenit mai săraci cu ceva? E o rușine ca român să vorbești maghiara? E un handicap cumva? Iar faza cu numele traduse autoritățile române început-o, împreună cu multe alte porcării, după ’18, așa ajunsese János Ion, Gyuri Gheo, Sándor Alexandru, Juliska Iulia șamd. Defapt nu a fost respectat nimic din documentele semnate de statul român privitoare la minorități. Până și teritoriile autonome și bruma de autonomie națională de după al II-lea Război Mondial au trebuit impuse din exterior.

  • Iliana zice:

   Prin comentariul tau nu faci decat sa sustii ceea ce am spus.
   Si te contrazici singur: in primul cand spui ca intr-un sat preponderent cu maghiari, politistul roman o rupe pe ungureste. Asta inseamna ca oamenii au posibilitatea sa foloseasca limba materna in raport cu autoritatile, nu le-a pus nimeni pistolul la tampla sa invete musai romana. In al doilea rand, daca nu e o rusine sa stii o limba in plus, de ce maghiarii se simt fortati sa invete limba romana? Nu e firesc sa cunoasca limba comunitatii in mijlocul careia traiesc? Si apoi, maghiarii care traiesc in zone cu populatie in majoritate romaneasca, nu sunt fortati de cineva sa invete limba ci pur si simplu o fac din necesitate. Oriunde ai vrea sa te stabilesti pe globul asta, ti se cere sa cunosti limba acelei tari. Daca n-o cunosti n-ai ce face acolo, esti izolat de comunitate.
   Nu neg, este un drept firesc al oricarei etnii sa-si cunoasca si sa-si pastreze traditiile, limba si cultura, oriunde ar trai. Insa ma indoiesc ca, de exemplu, daca s-ar infiinta o minuscula comunitate maghiara intr-un colt al unui stat american, judecatorul, politia, FBI si mai stiu eu ce institutie ar introduce limba maghiara ca limba oficiala a acelui stat si si-ar obliga reprezentantii s-o invete doar ca sa se inteleaga cu oamenii. Ar fi cam multe limbi oficiale pe teritoriul american la cate minoritati au. Pana la urma, tot comunitatea respectiva ar trebui sa invete engleza, iar in ungureste ar vorbi intre ei, cel mult, ar fi introdusa la scoala locala, pe langa limba engleza.
   Si sa nu pui pariu pe ce nu stii: am prieteni langa Oradea, am fost acolo ani la rand, in vacante, iar in Brasov si Miercurea Ciuc am amici unguri. Asa ca nu-s chiar pe dinafara cu problemele etnice, care de fapt, nu exista. Oamenii isi vad de treaba linistiti, se inteleg foarte bine. Daca ai fi citit atent ceea ce am scris mai sus, ai fi remarcat ca am precizat „…unii maghiari vor mai mult …”
   Si ca sa fii lamurit ca am citit Tratatul privind minoritatile, din decembrie 1919, de care tot vorbesti, am retinut si urmatoarele, citez fragmente:
   …În orice caz, supuşii austriaci sau unguri, mai în vârstă de optsprezece ani, vor avea facultatea ca, în condiţiile prevăzute de zisele tratate, să opteze pentru orice altă naţionalitate ce ei ar putea dobândi[….] Persoanele care vor fi exercitat dreptul de opţiune de mai sus, vor trebui, în cursul celor douăsprezece luni următoare, să-şi strămute domiciliul în statul în favoarea căruia vor fi optat. Ele vor fi libere să-şi păstreze bunurile imobiliare ce posedă pe teritoriul român. Ele vor putea să-¬şi ridice bunurile lor mobile de orice natură, fără a fi impuse pentru aceasta la vreo taxă de ieşire. […]
   Art. 8. Toţi supuşii români vor fi egali în faţa legii şi se vor bucura de aceleaşi drepturi civile şi politice, fără deosebire de rasă, de limbă sau de religie. Deosebirea de religie, de credinţă sau de confesiune nu va putea fi o piedică pentru nici un supus român cu privire la folosinţa drepturilor sale civile şi politice, în special la admiterea în serviciile publice, în funcţiuni şi onoruri sau la exercitarea diferitelor profesiuni şi industrii. Nu se va edita nici o restricţiune contra liberei întrebuinţări de către vreun supus român a vreunei limbi oarecare, fie în relaţiunile private sau comerciale, fie în materie de religie, de presă sau de publicaţiuni de orice natură, fie în întrunirile publice.
   Cu toată stabilirea de către guvernul român a unei limbi oficiale, se vor face înlesniri raţionale supuşilor români de altă limbă decât cea română, pentru întrebuinţarea limbei lor, fie oral, fie în scris, înaintea tribunalelor.
   Art. 10. În materie de învăţământ public, guvernul român va acorda în oraşele şi districtele unde locuieşte o proporţie considerabilă de supuşi români de altă limbă decât cea română, înlesniri menite a asigura ca în şcolile primare, copiii acelor supuşi români vor fi instruiţi în propria lor limbă. Această stipulaţiune nu va împiedica guvernul român de a face obligatorie predarea limbii române în zisele şcoli. În oraşele şi districtele unde locuieşte o proporţie considerabilă de supuşi români aparţinând unor minorităţi etnice, de religie sau de limbă, aceste minorităţi îşi vor vedea asigurate o parte echilibrată în beneficiul şi în afectarea sumelor ce ar putea fi atribuite din fondurile publice, prin bugetul statului, prin bugetele primăriilor sau alte bugete, în scop de educaţie, de religiune sau de binefacere.
   Art. 11. România consimte să acorde, sub controlul statului român, comunităţilor secuilor şi saşilor, în Transilvania, autonomia locală, în ce priveşte chestiunile religioase şi şcolare. …”

   Pe langa asta si altele, am mai citit si Programul Partidului Maghiar din perioada urmatoare Unirii. Care, la acel moment, cerea nici mai mult nici mai putin decat autonomie nationala, recunoscuta in Constitutie. Suna cunoscut?
   Insa faptul ca exista atunci acest partid, si altele, cum ar fi Partidul German si Partidul Evreiesc, demonstreaza ca aveau reprezentanti in parlament si spune ceva despre drepturile minoritatilor in Romania.

   • 1góbé zice:

    1. Nu e nici o contradicție. Nu toate satele sunt 100% ungurești. Iar omul mai are treabă și la județ, la tribunal, în alte localități etc.
    2. Dacă ți se impune ceva cu orice preț și de pe poziții de forță, e în firea umană să se opună. Fie ea limbă sau orice altceva. Am mai putea vorbi și despre metodologia de predare și materia, care este cu mult peste înțelegerea unuia care începe să o învețe. Dacă nu o înțelegi, îți cam și bagi picioarele în ea. Apoi, dacă nu știe română, nu înseamnă că nu a învațat-o ci ăur și simplu nu a mai folosit-o.
    3. Majoritatea maghiarilor care trăiesc în comunități unde sunt și mulți români vorbesc bine românește.
    4. Am scris și eu despre asta: o limbă se învață din nevoie și/sau din interes (intelectual, economic etc.) Dacă mă forțezi că așa vrea mușkii tăi, e mai greu… Legea a 3-a a lui Newton este valabilă și în psihologie 🙂
    5. Una e să emigrezi într-o țară și să te adaptezi situației de acolo și alta e să ai o istorie de 1000 de ani undeva, să fii întemeietor de stat, școli, universități, instituții, cetăți și de cultură.
    6. Crezi că toți din SUA vorbesc engleza? Majoritatea oamenilor din comunităție hispanice, chineze, arabe etc. nici măcar nu înțeleg engleza. Toți aceștia sunt imigranți, care în mod logic ar fi trebuit să învețe engleza, nu? Și da, sunt agenți FBI, polițiști, funcționari de stat care SUNT OBLIGAȚI să cunoască limba acestor comunități. Alfel nici măcar nu sunt angajați. Dar să nu mergem până la americani, hai până în Elveția, unde sunt 4 limbi oficiale, inclusiv retoromana, vorbită de doar 35.000 de oameni! În plus au un sistem de autonomie (confederație) care nu le-a adus altceva decât bunăstare și pace, până și pe timp de război.
    7. Tratatul privind minoritățile și Proclamația de la Alba Iulia nu au fost resprectate în întrgime niciodată, principiile acelea nu au fost introduse în totalilate în Constituțiile pe care le-a avut România după ’18. Aș fi nebun să nu recunosc că nu s-au făcut pași importanți în acest sens în ultimii 20 de ani, dar suntem încă foarte departe de ceea ce s-a promis și s-a semnat.
    Mergând mai departe, situația economică (determinată de cea politică) din ziua de azi strigă pur și simplu după o regionalizare/federalizare și descentralizare puternică a țării. Hoția nu va putea fi oprită niciodată, dar măcar fiecare comunitate/regiune va putea să-și valorifice într-o măsură mai mare potențialul de care dispune.

 13. brotak zice:

  Hopaaaa, o iesit si baciu ungurean la vedere, si inca ce triumfal.
  Cica : „Disclaimăr: cine se simte plin de înflăcărare patriotică și românism ieftin…” bla-bla-blaaaa.
  Bine, ma, ca maghiarismu tau e pretios, e suma civilizatiei si culturii…
  Partea nasoala e ca desi sunt unele puncte de vedere corecte, care ar merita discutate calm, tu, cu stilul asta cocosesc, belicos si foarte nevricos, esti departe de a va servi cauza. Cred ca dimpotriva, esti chiar genul care provoaca reactia inversa : aha, asa zici..atunci uite, ma, de-al dracului si n-o sa pupi in veac ce vrei.
  Iar daca nu te intereseaza comunicarea, atunci ce cauti aici ?
  Nici nu mai pun la socoteala ca esti total necivilizat, cam nu prea de mare nivel intelectual ( asta e un eufemism) si usor penibil in multe sustineri (aia cu avantul culturalo-instructiv la 7 ani – nu 6? , e faina tare, o poti inrama)
  In rest, nimic nou sub soare, voi ungurii ramaneti aceiasi tenaci, va zvarcoliti, urlati, scanciti (foarte des) pana, in sfarsit, o luati in freza. Invariabil. Sistematic. Asta va e istoria, pe documente.
  Elő Trianoni Békeszerződés !

  • 1góbé zice:

   Broscoiule, e păcat să-mi consum timpul pe aberațiile tale. Iți las commentul aici, să vază tot poporul mostra de înțelepciune ce ne-ai servit. S-uzim numa’ de bine!

 14. Ami zice:

  Mai oameni buni, discriminari au facut si unii si altii atunci cand au avut puterea. Si romanii din Transilvania au avut probleme in anumite perioade, la fel cum au si ungurii si nemtii. Dar am ajuns intr-un secol care se vrea fara frontiere, (vorbim mai mult de Europa decat de propria tara) ceea ce presupune ca trebuie sa avem suficient creier sa intelegem ca ceea ce e diferit nu e musai rau.
  Eu, romanca din Muntenia, am ajuns la un festival in Odorheiul Secuiesc si spre surprinderea mea, am putut cumpara si mancare si bere si tigari, cerand in romana. E adevarat ca n-am putut purta nu stiu ce discutii complexe cu oamenii de acolo (pentru ca in scurt timp ma dureau mainile) dar ce-i drept, nu de-aia m-am dus. Pe mine una, nu ma deranjeaza cu nimic faptul ca vorbesc in limba lor, singurul lucru care ma enerveaza din cand in cand sunt generalizarile pe care si ei le fac la fel ca noi romanii. Adica, ala din braila care n-a vazut un ungur ever, dar stie ca sunt naspa, e la fel cu ungurul ala care n-a iesit din comunitatea lui dar stie sigur ca toti valahii sunt de cacat. In legatura cu steagul, mie personal, cand ii vad cu cata mandrie il poarta si cum isi prind panglica aia in piept de 15 martie, de la cel mai mic la cel mai batran, mi se ridica parul pe mine si tot ce simt e invidie pentru ca eu n-am trait in viata mea sentimentul de respect la vederea steagului tarii mele (poate doar la jocurile olimpice). E o prostie sa crezi ca oamenii aia, doar pentru ca sunt o comunitate mai mare, isi vor face stat separat, sau si mai aberant, vor trece la Ungaria. Pamantul e tot acolo de cand exista el si nimeni nu poate sa-l mute in alta parte.
  Eu stiu ca am invatat numai prostii la scoala si la fel ca mine si altii, dar la un moment-dat, trebuie sa iti pui niste intrebari si sa cauti adevarul asa cum e el si sa ti-l asumi. Atata timp cat noi infrumusetam istoria noastra si scoatem din ea ce nu ne convine, nu avem cum sa avem respect pentru natia noastra si de aici, implicit, nu-i putem respecta pe altii.
  Daca tinutul asta ar fi autonom,(ceea ce din pacate e putin probalil),eu cred ca in cativa ani ar deveni un model de urmat si pentru restul tarii.

  • 1góbé zice:

   Amin, Ami! 🙂
   Ne-am fugărit și ne-am violat destul unii pe alții de-a lungul a vreo 1000 de ani prin zonă. S-ar presupune că suntem în sec. XXI și suntem civilizați, putem gândi, că doar ni s-a dat și minte (unora 🙂 ) Au fost atrocități, neînțelegeri și prostie cu duiumul de ambele părți. Să încerci să afli cine a început e ca și când ai răspunde la întrebarea cu oul și cu găina. Dar sunt mulți care „știu” cine e de vină – și de o parte și de alta. Sunt siguri, dar nu au citit un document istoric în viața lor. Poate doar cărțile cu care joacă cruce. Dar sunt experți și vehemenți.
   Ideea e: live and let live. Iar respectul naște respect. Și prietenie!

   • Ami zice:

    Pai sa stii ca asa e. Eu acum traiesc intr-un orasel unde exista o comunitate, acum mica, de unguri, am si prieteni printre ei, si ce pot sa observ ca ca si unii si altii avem in mare parte aceleasi probleme cu care nu ne putem lupta (joburi prost platite si munca pana mori, patroni care vor sa se imbogateasca din salariu nostru, pentru ca atata cap au, etc) doar ca pentru ei, uneori, cand ajungi la capatul rabdarii, e mult mai simplu sa gaseasca sursa problemelor in „romanul imputit”. Probabil, in situatia lor, si eu as zice la fel, dar asa, eu ce sa zic? Acelasi roman imputit si acelasi stat ma omoara si pe mine; din punctul asta de vedere nu se face nicio discriminare :).
    Apropo de respect, trebuie sa cunosti traditiile si valorile unui popor ca sa-l poti respecta, iar din punctul asta de vedere nu se face nimic. De exemplu, stiu ca autorii astia romani care se invata la scoala, in mare parte sunt tradusi in limba maghiara, dar cei maghiari nu sunt tradusi in romana, ceea ce e foarte trist, mai ales in conditiile in care, din cate am inteles, sunt foarte multi valorosi chiar din Ardeal. Am cautat si pe net si n-am gasit nimic :(. Noi practic, ca romani, daca nu avem tangente cu comunitati de unguri si nu ne uitam nici la emisiunea in limba maghiara de pe TVR, nu stim nimic despre ei, decat ce ne zic astia la stiri, ca vor sa se separe de Tara Mama si atunci sunt musai rai, pentru ca asa e romanul, tre’ tre sa aiba pamant mult mult mult, chiar daca nu lucreaza nici un sfert din cat are.
    In loc de concluzie, am rugamintea ca daca stiti ceva resurse pe net cu literatura maghiara tradusa in romana sa-mi dati si mie linkul. Merci si numai bine.

   • 1góbé zice:

    Trebuie să dai un caracter, o personalitate răului, uite așa devine „românul împuțit” țap ispățitor în ocii multor maghiari… țap cu naționalitate, ce mai 🙂

    Ai mare dreptate cu literatura maghiară și din păcate se cam aplică la cultura maghiară în totalitate. Schimbul de cultură este foarte asimetric dintre români și maghiari în ultima vreme, mai ales aici în Ardeal. De exemplu am văzut mai multe filme românești pe Duna TV, decât pe majoritatea posturilor autohtone. Însă văzui prea puține filme maghiare pe posturile românești.

    Un popor se definește prin cultură, dar dacă alții nu au acces la ea… Eu, de exemplu, în maghiară am citit Toate pânzele sus!, Fram ursul polar și încă multe altele. Aș putea enumera din cap în câteva secunde vreo 20 de cărți românești traduse în maghiară și nu sunt ceva mare literat. Invers… hm, mai greu. Foarte multe traduceri din maghiară în română s-au făcut în perioada comunistă, așadar cred că mai degrabă vei găsi aceste cărți în anticariate (sunt câteva și on-line) sau la biblioteci, decât în formă electronică. Dacă eventual dau peste ceva, pun un post aici cu linkuri. O zi faină!

  • warsongu zice:

   Ami, jos palaria si respect maxim.

 15. syd zice:

  avem cu totzii aceleashi probleme dar suntem mult prea ocupatzi sa ne scoatem okii pentru ca in covasna cineva nu i-a vandut paine lu tata cand era june shi pentru ca i-au tras pe roata pe horea, closhca shi crishan.
  __________________
  deci daca pentru o tzara bogata autonomia locala inseamna bogatzie locala, intr-o tzara saraca nu-i buna.

  nuuuu. de ce sa-shi tzina unu banii-n satu lui, sa-l asfalteze, sa faca parcuri etc.? mai bine sa fie trimishi la centru sa bage aia marii mainile pana la cot in conturi shi sa-tzi repartizeze apoi finantze cat pentru vopsit trei pomi shi patru banci.

  asta vrea tzara, asta sa aiba. da apoi sa nu se planga ca a fost la lucrú cand s-o-mpartzît norocú.
  ______________________
  îl anuntz pe catalin ca de cand shi-a pierdut coloniile, spania a trecut printr-un razboi civil, a trimis imigrantzi in frantza shi germania fo 15 ani, a suportat minim trei crize economice bashtane shi acu e „de puta madre”. numa ca aici unui shtab corupt i se deskide dosar penal. iar daca in campania electorala trece fun candidat la atacuri personale mârshave, a doua zi sondajele il arata la pamant, fiind penalizat de proprii lui sustzinatori. deci explicatziile imperialiste nu-s totu pe planeta.

  __________________
  e aceeashi poveste dintotdeauna. sunt roman shi am plecat din tzara de draci shi sila. daca ash mai fi fost shi minoritate obijduita, ash fi urât cu sete majoritatea pentru multiplele ei calitatzi mioritice.

  • 1góbé zice:

   Syd, omule, ai tras cel mai tare comment la acest post. Cum se cuvine, cu subiect și predicat. Mai concentrat de atâta nici la a 7-a distilare nu mai ieșea. În plus am și râs în hohote, e prea tare 🙂

 16. syd zice:

  btw

  imparatu traian, pe langa faptu ca era roman, era shi hispanic, nascut la 300 de km de casa mea actuala, sub numele de trajano.
  asha ca daca careva vrea sa reîntregeasca familia, sa caute polu opus al magnetului, sa treaca prin oglida ca alice, shtie unde trebuie sa aterizeze. poate mai invatza ceva…

 17. syd zice:

  ana întreaba:
  „Dar apoi, pana unde merge autonomia asta ? Ce se intampla cu acele comunitati care nu au ce exploata sau unde nu se colecteaza taxe si impozite pentru ca nu-s locuri de munca si evaziunea umple doar burtile patronilor? Nu-mi spune: aia merita sa crape si sa nu se mai inmulteasca.”

  nu-tzi spun asta pentru k nu se intâmpla.
  andaluzia i-a cazut foarte rau lu franco la stomac, asha ca a fost defavorizata continuu, vaduvita de orice investitzie. in perioada democrata s-a luat hotarârea ca toata tzara sa-i plateasca andaluziei pentru cat a sclavuit. asha s-a facut proiectul „datoriei istorice”, toate comunitatzile autonome platindu-i comunitatzii mele in rate de la buget. unora nu le convine, dar e lege shi se face. pe urma subventziile se acorda numa celor ce au nevoie. shi ghici: subventziile chiar ajung la beneficiari. yo am primit 9000 (nu inainte de criza, e drept) numai pentru ca am prezentat in bun plan de negotz intr-o zona considerata prioritara pentru dezvoltarea firmelor mici shi mijlocii. shi tzinetzi cont ca-s imigrant! atata bagare-n seama nu mi-a dat niciodata tzara de bashtina.

  in galicia se vorbeshte gallega, un dialect al limbii oficiale. in catalunia, catalana, in tzara basca, se vorbeshte basca. lasand sapatamana campionatului mondial, cand pana shi yo mi-am pus steag bicolor, fiecare comunitate are steagu ei.
  deci daca-s andaluz, sunt la mine acasa, am steagu meu, vorbesc dialectu meu (diferit de limba academica cam tot atat cat moldoveneasca de limba roamana oficiala). sunt cetatzean spaniol, da guvernu central n-are voie sa intre cu bocancii in treburile mele locale.
  daca guvernu orashului meu (diferit de primarie) a decis sa rezolve problema traficului construind un metrou shi guvernu central n-a fost incantat cu ideea, pai guvernu central a trebuit sa se abtzina.

  uitatzi-va pe harta lumii cate tzari au genul asta de administratzie, interesatzi-va cum functzioneaza shi pe urma luatzi decizii in cunoshtintza de cauza, nu in functzie de ce va zice presa sau politicienii.
  chiar mai punetzi botu la presa romana? la politicieni?

  • 1góbé zice:

   Păi după 5 ani glorioși cu Băsexu’ & Co., s-au mai găsit 5 milioane și ceva sute de mii de fraieri care au pus botul sau qurul, după caz, la falnicele puli pedeliste băgate la înaintare în campania aia penibilă. Au luat de bune tâmpeniile cu mogulii, sarea, poșta, televizoru’, mirceabadea, ioniliescu, mineriadele, comuniștii și alte oligofrenii pe care le repeta obsesiv un chelios mincinos, bețiv, hoț, chior, hăhăit și aliterat. E clar, există prea mulți români pe care nu-i putem acuza de multă minte ori inteligență (să nu se înțeleagă că sunt fanul Prostănacului, nici ăla nu e suspect de IQ).

   Ce vroiam să spun cu asta: aici grosul poporului gândește cu televizorul sau cu BORul, pe ritm de manele, în timp ce râgâie a mici și bere. Cum să se intereseze sau să se documenteze de ceva, să gândească cu mintea proprie… e cu efort, e greu, e nasol. Dacă zâsără ăla printre două hăhăleli că albul defapt e negru, păi atuncea așe of fi, că doar așe o zâs la televizor. Și eu mă uit în gura lui ca un zombie, în timp ce-mi curge scuipat din gură de prost ce sunt, hăăăăăă… umple-mă de înțelepciune și de sloboz politic, spune-mi ce să fac, unde să pun ștampila. Hăăăăă?

   Întrebare fundamentală este: miorița o fute pe capra vecinului sau capra vecinului pe mioriță? La asta să-mi răspundă cineva! 🙂

   PS.: Înainte s-o ia careva pe arătură, în caracterizarea de mai sus i-am socotit și pe dăștepții mei conaționali descălecați, care l-au votat pe Păcălici din gros. Poate dacă știau mai bine română, nu-l mai votau 🙂 O fi înțeles doar hăhăleala, că ie internațională 🙂

 18. syd zice:

  din punctul meu de vedere, discutzia nu are treaba in special cu basescu, pentru ca toate guvernele de dupa 89 au prezentat autonomia ca pe o sperietoare. ma scuzatzi, da-s convinsa ca indiferent cine ar fi cashtigat alegerile shi-ar fi meritat insultele la fel de tare. de cate ori ma uit peste dunare, nu vad nici o adiere de etica politica nicaieri. totu pare incremenit in proiect, asha cum l-am lasat acu mai bine de un deceniu.

  e simplu: va datzi seama in ce problema s-ar trezi clasa politicä daca jumatate din ceea ce se colecteaza din taxe shi impozite ar ramane la comunitatzile locale? te pomeneshti cei de sus ar trebui kiar sa munceasca shi kiar sa destineze banii ramashi unde trebuie destinatzi. puterea centrala s-ar diminua shi oamenii s-ar concentra in ceea ce se intampla in localitatea lor, nu in certurile natzionale pe teme superinteresante precum „flacarile violet”. puterea s-ar muta in comunitatzi shi ar fi mai important cine cashtiga alegerile locale decat partidul de guvernamant.

  nu v-ar placea sa decidetzi fiecare la el acasa daca avetzi nevoie de o policlinica, de-o shcoala, sa va gospodaritzi cum avetzi kef? sa va celebratzi obiceiurile invitand rolling stones la buzau, daca va da mana! sa va punetzi drapel pe acoperish daca va vine! sa va simtzitzi stapani la voi in casa, nu puiutzi ashteptand cu ciocurile cascate sa le zvarle guvernu neshte bani pentru o bucata de dig.

  autonomie

  cautatzi etimologia cuvantului shi o sa vedetzi ca nu e de rau. inseamna sa traitzi pe picioarele voastre, caci fiecare shtie ce trebuie facut in orashu lui. nu e nevoie sa i se indice de la centru. scuturatzi-va de inertzia unui secol de guvern autoritar! uitatzi-va la tzarile care o duc bine shi in care preshedintzii apar atat de rar la tv, ca uitzi cum arata.

  • 1góbé zice:

   Chestia cu Băsexu am adus-o în discuție nu pentru că-l urăsc visceral pe el și pe cei din gașca lui, ci pentru a ilustra cât de ușor manipulabili suntem. Cu niște teme de o idioțenie inimaginabilă, gen „flacăra violet”, mineriade, moguli, parlament unicameral și alte cretinisme, au reușit să sperie și să scoată mai bine de 5 milioane de oameni ca să-l voteze. Suntem țara unde 42% din oameni cred că Soarele se învârte în jurul Pământului și avem muuult mai multe biserici decât școli. Cred că asta explică multe 🙂

   În loc să nevedem fiecare de interesul nostru local, ne certăm ca chiorii pe niște lucruri care nu ne privesc, în timp ce ăștia stau cu mâna pâna loc cot în portofelul centralizat al statului. Și între timp urlă și flutură patriotismul, că vezi doamne autonomia e de porc, că unitatea națională e în pericol iminent, că interesul național primează (ce o fi și asta nimeni nu a explicat-o) șamd. Vai de qurul nostru. Dar dacă o zâs la teve, e așa!

   Syd, eu în cazul tău am trecut de la respect la admirație… sunt fanul tău! 🙂 Păcat că sunt prea puțini gânditori cu propriul cap și privitori cu proprii ochi, dar și aceia au cam plecat. Probabil pentru că au gândit și au văzut 🙂

   • brotak zice:

    Cum de la inceput ai pornit-o, continui sa spumegi ca un apucat.
    Te-au scutit mioriticii de muia estimata, ca te-au vazut prea tolomac, dar tu continui sa te agiti ca intr-o galeata, sa presupui ca fortele raului romanesc dau gramada peste bozgori, ca nimeni nu gandeste in afara de un big mouth ca tine.
    Trebuie sa fii dus rau cu pluta sa crezi ca 5 milioane si ceva au votat cu Base pentru flacara violet (care tampenie apartine, de fapt, celorlalti) si nu pentru ca altul mai bun nu se zarea nicaieri (in afara de telectualul subtire, Hunor, dar, na, el e minoritar.)
    Lupta-te, ma, cu ei, zi-le-o la obraz… mai trece timpul, te mai racoresti… omenirea propaseste.
    Ca tot iti place treaba cu oglinda, tu te vezi ce penibil esti cum te congestionezi asa, spre inamicii aia multi si rai si imaginari din toate patru zarile ?
    Ceva folositor stii sa faci ? Iesi si tu cu o fata la un suc, o bere.

   • 1góbé zice:

    Ia uite un Băsling! Și încă din ăla isteric, cu spume la gură, care crede că e depozitarul adevărului absolut, hahahaha 🙂
    Ce mă uimește la toți băslingii e că nu li se vede fața… au capul atât de atânc înfipt în qurul lui Băs, incât nu se cunoaște unde se termină Băs și unde începe Băslingu’.
    Aș fi curios, după ultimele ture de mui și futai în cur ce a luat poporul ăsta deștept (inclusiv bozgorii mei, de care nu poți tu trăi liniștit în țara asta și care l-au votat din gros pe Băs), din ăia 5 milioane și ceva de inteligenți care l-au votat, câți îl mai vor pe Marele Chior.
    Dacă tu din toate discuțiile de aici ai înțeles doar „spumegat”, „apucat”, „congestionat”, „penibil”, „inamici”, „agitat”, „big mouth”, ce te mai obosești să revii aici, când în mod evident habar nu ai despre ce e vorba? Nu mai bine ai trăi tu liniștit citind rubricile de monden din tabloide și, cum îți place șă-i sfătuiești pe alții, ieșind cu o fată la un suc, o bere?

   • brotak zice:

    Presupui gresit, traiesc foarte linistit, inclusiv alaturi de cativa bozgorasi, baieti de treaba si cu ceva in cap. Spre deosebire de nevricosi ca tine.
    Si nu ma intereseaza defel ce vrei tu sa dovedesti pe aici, dupa cum ai inceput esti mult sub nivelul unei dezbateri serioase.
    Tot ce spun e ca esti un spectacol caraghios.

   • 1góbé zice:

    Dacă istericalele de genul “spumegat”, “apucat”, “congestionat”, “penibil”, “inamici”, “agitat”, “big mouth” înseamnă debatere serioasă pentru tine, probabil ai greșit locul. Eu zic să încerci pe la niște spitale specializate, acolo vei găsi aceste din belșug audiență pentru aceste „argumente” serioase, logice și documentate. Iar între două „dezbateri”, mai fă cât-un „big mouth” către Marele Cârmaci, pe care-l adori atât de mult, să-ți mai dea câte o … bomboană!

 19. syd zice:

  shi aici am alta parere.
  sa zicem k juma din americani sunt democratzi, jumatea ailalta e republicana. logic ca puterea se va alterna. daca de cate ori cashtiga opozitzia te oftici shi leshini cu patima, te dileshti! jocu democratic inseamna ca vin cand unii, cand altzii. cand s-au terminat alegerile, nu mai e nimic de facut pana la urmatoarele (daca nu se intampla fo eroare istorica, ca-n cazu lu nixon). numa ca la americani, ideea de politica n-are a face cu cea dambovitzeana. de ce? printre altele, pentru ca autonomia locala e maxima: de tip federal. viatza de zi cu zi se hotarashte la nivelu statului, nu al guvernului central al statelor unite.

  problema romaniei e ca puterea centrala e mult prea mare shi clasa politica e putreda toata. nu conteaza cine ar fi cashtigat alegerile; cu oricare dintre candidatzi, istoria ar fi fost la fel de cretina.
  cand jumatate din putere se va muta in comunitatzi/regiuni/judetze sau cum s-or mai numi, cand parlamentu, guvernu shi preshedintele vor fi foarte ingraditzi, atunci se va putea respira. sistemul actual este absolut imbecil. permite ca o tzara intreaga sa se uite paralizata de neputintza shi scârba cum divese lipitori se umfla decenii intregi intr-o impunitate absoluta.
  alegerile nu mai servesc atunci la nimic, schimbarea domnilor e bucuria nebunilor, democratzia devine o conventzie, o shmekerie ca sa se roteasca hotzii la taiat mamaliga. te apuca isteria shi itzi vine sa pui mana pe coasa sa tai capete.

  autonomia locala ar putea fi un pas spre spargerea bubei purulente. cand puterea politicienilor de la centru va fi jumatate, nici nu vor mai putea fura atat shi vor putea fi controlatzi cu mai mare facilitate. dumnezeule, aici la iberici, politicienii nici macar nu-shi pot vota salariile dupa capu lor!

  in romania inca n-am scapat de modelu statului paternalist. n-am auzit in spania preshedintele vorbind de asigurari. acu ard padurile, iar zapatero n-are ce cauta la tv. cei responsabili strict cu asta ies la raport.
  in romania functziile, responsabilitatzile-s nu-s delimitate. ishi paseaza oul fierbinte de la unu la altu shi niciodata nu-s trashi la raspundere cei ce nu-shi fac treaba.

  lipsa de experientza democratica, debandada, vulgaritatea shi nesimtzirea fac toata politica romaneasca sa para o carutza de maimutze isterice.

 20. nenea cosmos zice:

  sincer mie mi se falfaie daca tipii din secuime vor sa invete romana sau ii doare la basca. daca la ei in judete se scoala si se culca in limba aia care nu seamana cu nimic si le e draga lor asa tare, e treaba lor. daca vin la mine in oras si ma intreaba unde e statia de metrou trebuie sa incerce in romana sau in engleza, poate si in franceza dar nu o prea stiu eu pe aia.

  deasemenea mi se falfaie ca unii tipi din secuime nu stiu ei romana (sau nu au chef sa o exprime) ca sa imi raspunda mie la intrebari importante cand trec eu pe acolo, adica daca la dreapta e lacu’ rosu si la ce ora inchide la baile tusnad. daca vreau sa ma descurc bag gimnastica sau engleza sau imi iau dictoinar, cu toate ca mai curand ma descurc cu un dictionar in araba, limba aia suna mai bine, dar nu ma pot eu supara pe ei ca invata de la mama lor sa se exprime cu zgirieturi, daca lor le place atunci sa fie sanatosi. am tras odata o bauta cu niste pui de daci din miercurea ciuc si am vorbit numai in engleza toata noaptea, daca fraierii nu vroiau ei sa recite din eminescu in dulcele grai care se cheama limba romana, eu ce sa fac, sa nu mai petrec? ete na. pai pot sa beau si in engleza daca respectivii aveau frana la creier. si asa in general in piata cu o baba care vindea rosii si nu pricepea gimnastica cu 2 kile adica doua degete si mi-a oferit la misto doi cartofi am rezolvat-o altfel, i-am pus pe taraba banii de 2 kile de rosii si mi-a dat baba si rosiile, si punga. asta daca chiar vrei sa belesti mintea la 2-3 exceptii intre 100 de oameni normali, si chiar si cu exceptiile te descurci.

  cat despre regiuni autonome, eu cel mai fericit as fi sa fie plin de regiuni autonome si sa fie toata tara numai cu regiuni autonome si la mine la Bucuresti sa fie o mare regiune autonoma si sa mi se falfaie mie de taxele colectate la tinutul secuiesc la fel cum si altii sa nu se uite chiras cand noi la bucuresti din taxele noastre ne punem semafoare in balcoane sau mai stiu eu ce aberatie de futut banii comunitatii. si da, trebuie ca sa dam cu totii din toate regiunile si bani la punga mare a patriei noastre, si banii astia sa ajunga si la regiunile mai amarate, ca nu putem ajunge din bucuresti in minunatul tinut secuiesc daca nu trecem prin darapanaturile alea de regiuni numite prahova si brasov care vor fi vai de mama lor.

  pe de alta parte solutia corecta sta in votul uninominal asa cum e pus sticky la mine pe blog, cu vot nul care sa scoata prostii si hotii din politica, si sa vedeti ca banii vor fi gestionati cu grija atat de la bucuresti cat si din regiunile autonome unde tuturor li se pare ca se ia de la ei si se da la altii. se da la altii de peste tot si „altii” aia se cheama politicieni iar actualul sistem electoral, mai bun decat cel pe liste, le permite sa fie alesi chiar si cu 5% dintre voturi daca noi nu ne prezentam la vot sau anulam votul pentru ca ne este prea scarba. ei, politicienii adica, din scarba noastra traiesc.

  mi-a placut si aia cu subsolul. la noi in patria noastra bogatia subsolului e a intregului popor, daca se ating sogorii de aia 4 litri de apa minerala care e a mea si a urmasilor mei ii sparg. daca rezolvati ceva sa imi ziceti si mie. pai am eu vreo cateva hectare bune prin moldova si daca o rezolvati pe aia cu bogatia subsolului ca sa revina la proprietar ma duc si eu acolo si sap, macar ca exploatez rame si alte momeli de calitate pentru toti pescarii din toate regiunile autonome, pana dau de gaz sau de uraniu sau ce pula calului o fi prin subsolul ala.

  regiunile autonome se realizeaza pe interese de grup. ca grupul la origine e etnic si pe urma devine si grup social, economic si folcloric e o chestiune de dezvoltare si evolutie. prost sa fie ala de la Tusnad sa imi trimita mie o oferta de cazare scrisa prost in romana, ca nu ma primeste de client. si daca eu vand turbine sau sacaz la Szentgyörgy si nu imi convine adresa de la care imi vin banii inseamna ca sunt idiot. mare smecherie cu autonomia asta, ce sa zic. corect, o freaca politicienii pe toate partile, sa ramana statul unitar.

  hai sa presupunem ca maine isi fac astia republica la harcov si baga vama. pai suntem in UE, pula vama, asta ar fi prima. o sa isi vopseasca si talpile cu rosu verde alb vreo 5 ani si se vor plictisi si de asta. jumate din judet se transforma in ambasadori in toate tarile lumii si ceilalti vor munci sa ii tina la post, deci o sa se scumpeasca apa minerala si atunci nu o sa o mai cumpere nimeni. sau le scumpim si noi loganele, i-am spart. hai ma, fiti seriosi, nu decoleaza nicaieri harcovul ala…

  cat timp un primar de sector din bucuresti are acces doar la banii de amenajat parculete si cascavalul mare e la primaria capitalei si pun aia marcaj de plastic de un milion euro pe mijlocul bulevardelor ca asa a votat vreun consiliu de cretini pe care nu stie nimeni de unde sa ii ia, si culmea, unii sustin desfintarea primariilor de sector ca sa futa ei banii fara control de la capitala, eventual sa ajunga si udrea primarita sau alta panarama, pai eu la mine in sector ma consider ungur, da? ca pe ai mei din sector stiu de unde sa ii iau si cand ii vad nu-i menajez, dar aia de la capitala sunt ai tuturor si deci ai nimanui. vreau si eu autonomie la mine in sector, da?

 21. 1góbé zice:

  Cosmoase, subscriu și eu la ideea cu „Niciunul” în buletinele de vot + să aibă și consecințe legale. Așa ar fi cel mai corect. Cred că atunci ar vedea ăștia prezențe la vot de 95%. Dar cum ei centrază și tot ei șutează, vom tot vedea cum își fac singuri pachete de legi ANI, DNA, securitate națională, de descentralizate, de pensii sepciale, salarii, indemnizații, electorale, de bugete și toate alea. La grămadă cu dragii de la UDMR, care-s lipiți organic și ei de țâța țării în capitală și-și aduc aminte de maghiarimea pe care o reprezintă, autonomii și descentralizări numai în campaniile electorale sau când se schimbă conducătorii din teritoriu.

  O variantă, ce-i drept cam palidă, e cu anularea buletinelor de vot prin ceva texte mâzgălite sau ștampile aiurea. Măcar să nu se poată folosi de acel buletin de vot să mai tragă de procente.

 22. syd zice:

  nu’sh ce m-a apucat shi am recitit pagina asta. abia acu mi-a sarit in oki ce-a zis liberalism: „Este clar ce a zis pastorul Tokes, vrea autonomie teritoriala de tip catalan. La fel sustii si tu, si probabil si altii. Traiti in Romania si trebuie sa va resemnati, atata timp cat avem o constitutie, trebuie respectata.” zicetzi-mi shi mie, sa nu mor proasta: ce e aia „autonomie teritoriala de tip catalan” shi de ce ar trebui sa ma sperii de ea?

  • 1góbé zice:

   Ăla-i clar cu resemnarea mioritică întipărită în gene. Dacă așa scrie în constituție, păi așa tre’ să rămână pe vecie. Zici că-s tablele de piatră ale lui Moise pe care le-a cioplit Dumnezeu în persoană. Problema e, că-s mulți care gândesc așa (mă rog dacă se poate numi „găndit” părțul ce se naște în capul lor). Orice căcat scris în legislație sau spus la teveu/radio de către oameni politici (toți cu INTERESE) e sfânta scriptură. Ăștia nu vor gândi de capu’ lor nicodată, nu vor pune autoriatea sub semnul întrebării ever. Liberalu’ ăsta numai mânjește ideea de „liberalism”, care în primul rând presupune gândire și responsabilitate din partea unui om. Dar asta-i mai greu, e cu efort.

   Dar ai observat bine, ideea de „autonomie teritorială de tip catalan” e prea tare! Nu am vrut să polemizez în deșert și pe marginea acesteia, fiindcă am văzut că nu am cu cine. Aș fi curios cum ne-ar explica-o 🙂

 23. Cristian R. zice:

  Nu mai oftati, ca asa e pana la capat. Nu va convine, emigrati (cu „e”, nu cu „i”)! Lasati prostiile, mai bine na-va de va radeti: :))
  Tanarul ungur se casatoreste cu o romanca, si in noaptea nuntzii tatal ii da sfaturi: Copile, cand ajungi in fata usii cu mireasa s-o iei in brate sa vada ca ungurul e PUTERNIC, intri in camera si o arunci pe pat cu dispret ca sa vada ca ungurul e MANDRU, apoi te dezbraci ca sa vada ca ungurul e si FRUMOS, si apoi stii tu ce trebuie sa faci… – Bine tata, zice tanarul. A 2-a zi tatal il intreaba: – Cum ai facut aseara? Fiul: -Am luat-o in brate in fata usii sa vada ca ungurul e puternic, am aruncat-o cu dispret pe pat sa vada ca-i si mandru, m-am dezbracat sa vada ca ungurul e frumos si apoi m-am masturbat in fata ei. Tatal: – Ceeeeeeeee? Cuuuuuuuuum? Esti nebun! De ce ai facut asta?
  Fiul: – Ca sa vada ca ungurul e INDEPENDENT si AUTONOM!

  • 1góbé zice:

   Ultimul care iese să stingă lumina și să pună un afiș: „De închiriat pentru popor deștept”. Și atunci băsvidblageoanăstudrecrinpontamarkobocii din ce draqu mai trăiesc? Că de muncit nici unul nu știe și sunt proști de le curge scuipat din gură.
   La modul serios, eu optez să stau și să încercăm să facem ceva aici, să schimbăm ceva, să „omblăm” la mecanismili țării, că nu-i chiar totul de căcat. Încă.

   Dar dacă stăm tot așa, cu mânuțele întinse în gest de cerșetor către capitală, poate poate ne scapă și nouă un oscior de pe masa cu marele ospăț, vom ajunge de căcat. Garantat!

 24. syd zice:

  Cristian R., ai dreptate. mie nu-mi convine shi am imigrat (cu i). am imigrat intr-o tzara in care cei care zic propiu in loc de propriu se simt foarte bine pentru ca aici se zice „propio” (shi „imigrant”, fireshte).
  da ce te faci cu cei carora nu le convine shi raman in tzara? arata-mi un singur multzumit de starea lucrurilor in romania shi-tzi fac statuie. nu conteaza partidul, sau motivul, dar absolut toata societatea e nefericita.

  din cand in cand ma uit de unde am plecat shi vad aceeashi isterie paranoida. imi lipsesc foarte, foarte multe lucruri din tzara, asta fiind mai mult o problema de identitate. dar ferocitatea dezbaterii, vulgaritatea scenei publice, lipsa de raspundere, de civism shi mârlania aroganta nu-mi lipsesc.

  când eram pushtanca li se zicea plecatzilor sa nu se bage in viatza româneaasca pen ca ei n-au mancat salam cu soia. in ultimu timp aud ca tzarii ii merge rau din cauza ca romanii de afara – ruptzi de realitate, fireshte – au votat cum au votat. auzi, ca „de ce se baga!” ce secesionishti suntem! ajunge sa iasa unu peste granitza, ishi schimba un pic parerea shi gata: e tradator! dreptu la a fi roman shi a spune ce-i bine shi ce-i rau il acorda numa ramashii in tzara care-s hiperspecializatzi in dezbateri politice fara sens.

  acum intzeleg cum suntem vazutzi de restul lumii, ce bizari, instabili shi zgomotoshi parem din tzarile vesticilor cei linishtitzi shi cu burta plina. imi amintesc ce convinsa eram in trecut, in romania fiind, ca intzelegeam ce se intampla peste granitze. dar habar n-aveam. acum shtiu ca imaginea era distorsionata.
  nu e vorba despre faptu ca romanii ar fi proshti shi strainii deshteptzi. sincer, cred ca romanii sunt mai cultivatzi, mai informatzi decat cei de-afara. dar autosuficientza shi patosu navalnic cu care fac lucrurile ii impiedica sa fie obiectivi. nu recunoashtem ca suntem bebelushi in ale democratziei. n-avem nimic de invatzat de la nimeni shi ne tot târâm de-a bushilea, in pemparshi, superisterizatzi ca nu suntem luatzi in seama.
  niciodata in tzara n-am sesizat cat de rigizi, conservatori pana la ortodoxie suntem. a trebuit sa traiesc intre straini multzi ani afara ca sa intzeleg, ca sa compar. o fi o caracteristica etnica? sau suntem bolnavi dupa un secol de comunism? oricum, normali, normali nu suntem. cand oi vedea o dezbatere sociala serioasa, fara urlete shi ziceri de mama, o sa ma-mbat de fericire. daca shi autonomia locala, o metoda administrativa banala, ne sperie, ce sa mai zic de progresat in chestiuni fundamentale ce se dezbat acum pe-aici! pe-alea nici nu le mirosim.

  • warsongu zice:

   adevaru senora e ca ia cam crescut avortonului ratingu pe voturi din afara. acu nu zic ca toti stranierii latz votat, da sau facut manarii grave. cu precadere in spania, unde mai ca mi se pare ca lau votat si juma din populatia tarii, probabil pentru cal chiama Traian si deci e romanospaniol dal lor.

 25. Cristian R. zice:

  Sunt roman get-beget. Si eu sunt satul de tot ce se intampla aici. Daca nu am fugit inca din tara asta, am facut-o pentru ca am vrut sa realizez ceva in tara mea, sa arat ca se poate. Dar e greu, sunt piedici la tot pasul si e greu indeosebi sa faci asta daca ti la niste principii. Nu-mi plac oamenii resemnati si nici nu fac parte dintre cei care spumega ca ungurii ar trebui sa ceara drepturi in Ungaria, iar nu aici. Am dat-o in glume un pic mai sus. A fost o gluma foarte amara. Din pacate, suntem comunisti pana in maduva oaselor. Atata timp cat suntem condusi de oameni care s-au format in vechiul regim, nu avem nici o sansa de a evolua. Si daca ar fi doar asta, am putea spera ca ne vom reveni dupa o generatie. Mai grav este ca aceste fosile au copii pe care ii formeaza ca oameni dupa acelasi tipar… etc

  • 1góbé zice:

   Cooorect! Cu generația Eba, Syda & Co. am belit cariciul, e clar!

   Și să nu uităm de generațiile de (mai mult sau mai puțin) analfabeți și neinstruiți pe care le produce de câțiva ani buni sistemul nostru școlar, răs- și re-re-re-reformat, din ce în ce mai retardat. Plus că Băsexu îi expediază din țară pe toți cu ceva școală și pregătire, belitul cariciului devine din ce în ce mai clară. Vom ajunge din lac în puț(ă). Vai de qurul nostru când ‘om ajunge la vârsta pensionării! Dar mai e o speranță: poate va face implozie țara asta înainte s-o apucăm. Că dacă e s-o luăm după legile fizicii din universul în care trăim, trebuia să facă implozie demult. Probabil că Forța e cu noi și d’aia am amânat evenimentul 🙂

 26. syd zice:

  de ce trebuie sa primesc lectzii de patriotism? yo am plecat, nu ca am fugit. mai precis, ma simt datä afara, concediata. de ce a fi roman trebuie sa fie ca o secta iar cei de-afara sa fie vazutzi ca tradatori?

  asta e neamu cel mai putzin solidar pe care l-am vazut fodat! n-am auzit ca americanii sa-i considere dezertori pe-ai de-aleg sa traiasca in europa. cei din tzara n-au dreptu sa acorde etnia shi natzionalitatea. n-am plecat din cauza fosilelor, a guvernantzilor, a comunishtilor… ci pentru ca personalitatea mea nu se incadra in peisaj, pentru ca nu suport ziarishtii romani, functzionarii romani, vanzatorii romani, kelnerii romani. nu suport cum toata lumea se baga-n seama, se trage de shireturi. nu suport ca bunusimtz e pasare rara… shi pana la urma, nu conteaza de ce-am plecat! ce-i asta? acu tre sa nu-mi pese de ce se intampla-n tzara mea? mi-am pierdut dreptu la rrrrrromânism?

  de ce ar trebui sa stau shi sa sufar in tzara ca sa fiu patriot? in plus, majoritatea romanilor de-afara au plecat sa stranga ceva bani shi se vor intoarce. cu ei ce-are tzara de trebuie sa-i faca „capshunari”, de pilda? intzelegetzi ca asta e un comportament deviant? intzelegetzi ca daca nici asta nu se poate corecta, a lupta cu coruptzia e deja imposibil? dar nu numai ca nu exista intentzia corectatrii problemei, da nici macar nu da prin cap ca e greshit sa gandeshti asha. shi daca suntem un neam incapabil de solidaritate, cum se pot lua marile decizii la nivel natzional? unde e mandria de a fi roman! aratatzi-mi-o shi mie. unde-i sentimentu mandriei natzionale? aratatzi-mi ce mai simte romanu afar de o imensa frustrare, ciuda, invidie, revolta… astea sunt stari creative? stari care sa motiveze shi sa impinga tzara inainte?

  va rog frumos! vorbim de autonomie shi niciodata n-au fost mai adevarate vorbele: „Din doua una, ori sa se revizuiasca. Primesc, dar sa nu se schimbe nimic, ori sa nu se revizuiasca. Primesc, dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo si anume prin partile esentiale. Am zis!”

  tot timpul impartzim romania pe grupuri: ai de-afara shi ai dinauntru, sau romanii cei bravi shi natzionalitatzile conlocuitoare (bune doar de personaje de bancuri de doi lei), sau ai de lucreaza shi parazitzii de pensionari. asta e patologic! shi asta nu de la comunishti ni se trage: o aveam in timpu lu caragiale shi mult inainte. asha suntem noi, shi daca nu ne merge bine, pai atunci sa moara shi capra vecinului! ce haioshi suntem!

 27. Cristian R. zice:

  @syd
  M-ai inteles gresit. Nu acuz pe nimeni care pleaca de aici, dimpotriva- chiar ii felicit. Am spus ca eu nu am plecat atunci cand mi s-a ivit ocazia, nu ca nu as face-o fara sa stau pe ganduri in momentul asta…

 28. syd zice:

  nu am zis ca tu ma acuzi… e tendintza generala in tzara. ma scuzi ca m-am legat de verbul „a fugi” ca sa declanshez postarea.
  nu shtiu daca din interior se simte skizoidia asta natzionala, dar de-afara da: in presa scrisa, kestii pe forumuri shi bloguri. pana n-o simtzi repetat pe pielea ta, e cam greu sa o percepi. shi daca asta e atitudinea sectara a majoritatzii ramase acasa fatza de romanii plecatzi peste granitze, ma intreb ce simt ungurii, nemtzii, tziganii din tzara, caci ei nici macar nu-s consideratzi romani, de parca etnia e o piedica a natzionalitatii, de parca sunt totzi spioni sub acoperire planuind distrugerea minunatei noastre tzarishoare… pentru ei zau ca mi se pare un act de eroism sa ramana in tzara.
  intre caragiale, mioritza shi povestea drobului de sare a lu creanga, prostia shi incultura occidentului imi par parfum, pentru ca nu ma agreseaza.

 29. gheorghita zice:

  Auziti oameni buni, fratilor cum oti fi voi nascuti, maghiari romani secui, nu mai fiti „nationalisti” . Care natie? care patrie? ce meleguri? va dau job de 2000 de euro cazare si o masa pe zi cati ramaneti acolo? Ce v-a dat patria? 8 clase la majotitatea? Mai nou nici liceu nu o sa mai primiti fara sa platiti nu mai spun de facultaturi si alte alea. Aveti drumuri sa puteti merge sa aprindeti o lumanare la capataiul strabunilor…cum or fi ei romani , maghiari, tigani? Va dau astia caldura la iarna? Daca va dau o achitati pana in 2015?
  Eu mis cu Gheorghe sa se rupa in bucati poate asa se ingrijesc de ceva. Va dati seama ca daca gaura curului ar fi bun public am puti de pe luna daca ai fi tot ar „mirosi”. Si istoric vorbind mai cititi …..si ei au dreptate si noi avem acuma ce facem….si cititi si alte istorii nu numai cea in care stefan cel mare e sfant …si pe alea in care era un afemeiat si fustangiu disperat.
  Decat o romanica mare cu base in frunte mai bine una federala cu Ianos cancelar.
  Gheorghita din bacau cu stima

 30. syd zice:

  mie mi-e bine unde sunt din pdv al akitarii facturilor. ash vrea sa ma doara-n fund de „patrie”, ca mi-ar fi viatza mai comoda, da nu-mi iese. cum se face?

 31. ionel zice:

  Buna. Citesc de ceva vreme postarile voastre; am ajuns la voi prin link-ul de la V.Ciutacu. Zic ca-i bine ce faceti si ma bucur de asta. Numa` vreau si eu sa-ntreb cand anume secuii au hotarat ca-s maghiari si de ce sunt blonzi cu ochii deschisi la culoare . Si mai ales vreau sa-nteleg de ce cand nepotul meu cand a inceput sa vorbeasca (in contextul in care in familie se vorbea numai maghiara si rareori romana) a denumit un anumit lucru pe care-l dorea foarte mult cu un cuvant secuiesc pe care nici maica-sa nici taica-su nu-l rostisera in prezenta lui. Mh? Nu va doare sufletul cateodata?
  Numai bine va doresc la toti.

  • 1góbé zice:

   Fratili mieu alb, moldovinieasca e română? Oșenii și moții sunt români? Noi secuii am hotărât să fim maghiari cam atunci când am descălecat împreună cu Árpád 🙂 Așa zic „nesimțiții” ăștia de arheologi care au avut „tupeul” să deranjeze niște cimitire de 1000 de ani, ca să afle lucruri. Cuvântul „secui”, adică „székely”, nu are nimic exotic în el, denumește locuitorii din cele 7 „scaune”, adică „7 szék”. Cât despre „blonzimea” noastră, ai fost vreodată în ungaria? Să vezi tu blonzi și blonde căcălău acolo. Aici mai subțirel… Și eu și toate neamurile mele suntem toți niște blonzi ca… locomotiva.

 32. Alx zice:

  Pana acum un an , hai sa zic 2 eram super patriot. Daca tot nu se intampla faza asta: https://warsongu.wordpress.com/2010/07/01/eu-o-belesc-tu-o-belesti-o-belim-sau-ne-trezim-si-o-belesc-ei/ ,(scuze ca nu stiu sa postez un link) , adica sa se iasa si sa se dea la mufa celor care nu isi asuma pe deplin faptele, sunt de acord sa se mareasca teritoriul Ungariei si sa se ataseze Romanica la ea caci e mai multa civilizatie in comparatie cu ce e la noi. Si pentru cacat alias „Catalin- sfatuitorul de supt pula” mai carnat cacat la cur Romania nu e tara bogata, nu are resurse, nu are potential ? E normal ca sa ne comparam cu o tara mai bogata cu o infrastructura solida cu cate si mai cate !!! Daca e sa ne comparam cu nu mai stiu ce tara rupta de foame atunci cacat carnat Catalin de ce mai ai internet , de ce mai ai casa de ce mai traiesti in tara asta. Du-te baiatule in Congo sau in alta parte , nu veni cu parerile astea la noi (chiar esti de porc) .E normal ca vreau autostrazi, servicii de calitate, respect din partea celor pe care i-am ales noi , poporul , chiar daca am ales ce am ales nu se „cade” sa se poarte asa. Chiar daca nu imi place de marinel pana la urma pe „barba” intregului popor face credite . Coridorul paneuropean IV zace la granita de ceva vreme, ungurii l-au terminat- noi nu. Si cate si mai cate nu au terminat ungurii ca sa nu vorbim de spanioli. Deci nu sunt fan Ungaria si daca nici voi ceilalti nu sunteti fani o lasam moarta Ungaria si declaram razboi Japoniei caci dupa ce ne ocupa eu zic ca o sa ne mearga bine .Totusi cred ca nimeni nu se risca sa ocupe tara asta pana nu face un plan de exterminare al romanilor caci nu tara e de vina ci locuitorii ei .

 33. ionel zice:

  Secuii erau aici cand a venit Attila sa le spele creierii. Incrancenarea asta tine de o anumita patologie. Din respect fata de mine insumi, atunci cand scriu ungureste prietenilor, folosesc dictionarul. Un obicei preluat de la biata bunica-mea care a fost musai sa stie ungureste pentru a urma cursurile la „Babes-Bolyai” ca sa poata preda limba si literatura romana p-aici prin Cluj. Corect se scrie „moldoveneste” ; si nu, nu sunt moldovean. Sunt clujean de vrei 3 generatii spre deosebire de cei a caror mamici si-au dat opincile jos la bariera oraselor prin ’60 si au inceput a-si spune reciproc „doamna”. QED. Numai bine la toata lumea, ca vad ca ai trafic bun.

 34. 1góbé zice:

  Ionele, tu ești mai încrâncenat decât conaționalii mei care cred că suntem defapt hunii rămași aici după ce a murit Attila și s-a terminat hegemonia hunilor în zonă 🙂 Tu mergi și mai departe, hehe…
  Nici nu am afirmat vreodată că ai fi moldovean (nu că ar fi un vreun handicap sau un avantaj), doar făceam o paralelă, un pic condimentată, cu „secuiasca” și maghiara. Moldoveneasca e un dialect al limbii române. La fel e și cu „secuiasca” și maghiara. Sunt diferențe în principal la nivelul pronunției sunetelor și ceva diferențe în fundul de cuvinte folosit. Fondul principal de cuvinte este același, însă aici folosim și cuvinte preluate din română (ex. fuszulyka), câteva regionalisme (ex. pityóka) și alte câteva cuvinte considerate deja arhaisme în ungaria, nefolosite în limbajul contemporan maghiar (ex. lapi).
  Și să nu uităm nici de scrisul runic unguresc, adus cu noi din asia, care mai era folosit în secuime cu mult după ce în regatul maghiar s-a trecut în mod oficial la scrierea latină.

  • Iliana zice:

   Hai ca ai dat-o cu oistea-n gard mai rau ca Ieremia. Moldoveneasca, dialect al limbii romane??? Inseamna ca avem si ardeleneasca, olteneasca, dobrogeana si mai care ?!
   Poate aromana este un dialect al limbii romane, dar nu moldoveneasca ! Daca te referi la limba moldoveneasca inventata in Basarabia , aia este o facatura din anumite interese politice.

   • 1góbé zice:

    Mea pulpa și rectific: vroiam să spun grai, nu dialect. Adică particularități locale gen accent și regionalisme. Cine a vrut să înțeleagă, a înțeles… Și da, există graiurile ardelenesc, oltenesc și moldovenesc în limba română. Așa cum „secuiasca” este grai al limbii maghiare.

   • warsongu zice:

    aromana, domnita, este limba. daca aromana este dialect al limbii romane inseamna ca si portugheza este dialect al spaniolei. faptul ca atat romana de astazi cat si aromana provin din protoromana nu inseamna ca una este dialectul alteia. astea sunt tampenii politice. araba si ebraica provin din arameica. Care din ele e dialectul celeilalte?

 35. Iliana zice:

  Cu graiurile sunt de acord. Insa problema nu este „cine vrea, intelege”. Problema grava in Romanica noastra este ca fiecare intelege ce vrea in loc sa inteleaga ce trebuie. Si asta nu mai tine de o eventuala comunicare defectuoasa intre populatiile conlocuitoare. 🙂

 36. syd zice:

  cum reusheshte românia sa interpreteze ca anormal sau danin ceva ce totalitatea tzarilor dezvoltate considera sanatos, decent, aducator de beneficii? de unde iese talentu asta de a privi realitatea prin lentile deformate?

  • 1góbé zice:

   Păi noi aci suntem mai dăștepți decât tot restul lumii. La noi concentrația de IQ pe metru pătrat dă pe dinafară, moțul nostru e mai moț decât toate moțurile din lume 🙂 Avem democrație originală, politică originală, țară originală, drumuri originale, (in)cultură originală. Noi inventăm roata pătrată, că aia rotundă nu e bună pentru noi, se rostogolește prea lin.
   E mai bine să facă primarii naveta la Bukale cu lăbuțele întinse, întru gest de cerșetor, pentru orice căcat: asfalt pentru o uliță de 2 km, aprobare pentru schimbarea numelui unei străzi șamd. Sau să primească bani după culoare politică ori abilitatea de a linge cururi cât mai adânc. Să se comande de la centru câți angajați poate avea o primărie, pur și simplu după numărul de locuitori, fără a avea în vedere specificul localității.
   E mai ușor așa, avem pe cine da vina: politicienii din București. Dar fiind departe și prea abstracți pentru plebe, degeaba dăm vina pe ei când nu avem cum să ajungem la ei. Sunt un fel de semizei din Olimpul dâmbovițean.
   Într-un cuvânt suntem de toată pula din punct de vedere economic, în loc de mâncare ni se umple gura de altceva (prietenii știu cu ce), dar nouă ne doare de chestii cretinoide de genul unitate teritorială, stat național etc. Lucruri repetate zi și noapte pentru a ne ține „uniți”, dar proști și săraci. Că doar ie cu interesu’ național.

 37. syd zice:

  unitzi? ce unire? n-am vazut neam mai nesolidar ca al nostru.

  in skimb, statele federale ale americii (doldora de etnii de cele mai diverse) intorc planeta cu curu-n sus salvand fun ryan american pierdut, rapit, nedreptatzit pe undeva pe globu pamantesc. n-are treaba solidaritatea cu organizarea teritoriala. noi in skimb, am ramas cu boala votului unanim, drept pentru care cine nu-i cu noi e împotriva noastra.

  yo una shtiu: dak yo ma simt acasa in tzara mea, vorbind limba materna shi fluturand drapelu natzional, apäi orice roman de alta etnie trebuie sa se simta la fel de acasa ca mine, vorbind ce vrea shi fluturând ce vrea mushkiu lui. shi cand ne vom simtzi totzi la fel de liberi shi de acasa, poate ne mai apuca shi kefu de construit un viitor impreuna, in loc sa-l cautam peste granitze. aici unde stau, pot sa-mi agatz steagu nigeriei daca am kef pe casa, k nimeni nu-mi zice nimic. dar hai sa nu mai vin cu exemple dintr-un imperiu obishnuit de sute de ani sa gazduiasca jdemii de natzii. istoria noastra e diferita. cand ne intrau straini in tazra, de obicei o faceau ca sa ia birul. iar mai tarziu, „strainii” noshtrii erau studentzi din tzarile „prietene”, erau aia care aveau valuta, buni de scarmanat. nu-s pushtoaica, asha k-mi amintesc de vremurile in care boracii fugeau dupa tirurile turceshti strigand gumi, gumi, ciunga, ciunga! aveam viziunea despre straini pe care o aveam. nu-i bai, se transforma shi se va mai tot skimba cu anii.

  adevarata problema e ca-i privim pe romanii de alte etnii ca pe nishte straini, de parca „glia” ar fi mai mult a noastra decat a lor, de parca n-ajung sutele de ani de cand ei traiesc aici, in exact aceleashi conditzii ca shi noi. maghiarii, nemtzii, tätari etc. nu ne datoreaza absolut nimic pentru ca traiesc intre noi, majoritarii. shi daca apare (rar) fo lege in folosu lor, nu le facem nici un cadou. au drepturi. shi nu-i nimic mai nashpa shi mai umilitor decat faptu ca-i facem sa se simta toleratzi, „în gazda”, în casa lor proprie. cand vom privi un roman buzoian ( de pilda) exact la fel ca pe un maghiar din covasna, mai putem vorbi despre mentalitate moderna, despre faptu ca suntem in pas cu lumea. a fi minoritar nu inseamna ca tre sa taci shi sa inghitzi toate tâmpeniile majoritatzii.

 38. Popa Mihail Ioan zice:

  Problema cu autonomia este ca nimeni nu intelege implicatiile unei astfel de transformari, iar aici ma refer in special la cele de ordin juridic, dupa care vin cele economice, culturale, istorice etc.

  In primul rand, Constitutia actuala, asa cum este ea conceputa, nu permite din punct de vedere juridic autonomia, ar trebui modificata radical pentru a se putea discuta macar despre autonomie.

  In al doilea rand, modificarea Constitutiei se poate face numai prin vot popular, ori asta inseamna ca majoritatea trebuie sa fie pentru autonomie, altfel este imposibil sa fie adoptata/acordata autonomia, iar la momentul actual nu prea vad vreo sansa de izbanda pentru o asemenea initiativa.

  In al treilea rand, pentru ca autonomia sa fie efectiva, trebuie regandite toate institutiile, trebuie modificate legile in baza carora functioneaza aceste institutii, ce sa mai, trebuie schimbat intregul pachet legislativ sau modificat, ori asta inseamna munca, nu vorbe la televizor si discursuri lacrimogene. Vitele care ne conduc, inclusiv reprezentantii maghiarilor si secuilor, nu sunt capabili sa adopte 2-3 legi mai importante ori sa initieze un amarat de proiect de modificare a Constitutiei, cine naiba o sa puna in acord cu o eventuala autonomie toata legislatia, mie unul mi se pare aproape imposibil fara niste juristi remarcabili, care in principiu nu prea exista in secuime sau in Transilvania.

  In al patrulea rand, autonomia presupune o reorganizare a tuturor sistemelor centralizate, de la evidenta populatiei pana la registrul comertului si asigurarile de sanatate, ceea ce este iarasi greu de imaginat.

  Poate unii or sa spuna bine, dar noi vrem doar sa nu mai platim taxele central si sa ramana in regiune, ceea ce in principiu suna ok, insa toate serviciile existente, asa cum sunt ele, mai bune sau mai proaste, sunt finantate in pricipiu de la bugetul de stat, asa ca este inechitabil ca taxele colectate sa raman in regiune, iar serviciile sa fie finantate de restul tarii, dupa cum nici varianta cu finantarea tuturor serviciilor locale din fonduri locale nu sta in picioare, deoarece sunt sanse mari ca taxele si impozitele colectate local sa nu fie suficiente.

  Ar mai fi si altele de spus, dar cred ca s-a inteles mesajul. Autonomia inseamna mult mai mult decat vorbe la televizor, manifestari cu steaguri verzi si nu stiu ce discursuri cretine ale unor idioti care nu sunt in stare sa scrie 3 cuvinte pe o foaie, pana cand nu exista un proiect clar si un grup de indivizi capabili sa-si asume un astfel de proiect, orice discutie pe acest subiect mi se pare inutila si o pierdere de timp.

  Pentru secuii si ungurii doritori de autonomie, puneti osul la treaba si veniti cu ceva concret, poate ca atunci va va asculta cineva si va va lua in serios, pana atunci autonomia ramane doar un subiect monden.

  • 1góbé zice:

   Mda, auzim despre descentralizarea puterii, despre deconcentrate și de reforma statului de 20 de ani. Până acu’ fix pix. Doar niște cuvinte mestecate pe la teveuri de către burtoșii, chiorii și gușații de la țâța țării. Ca să fie treaba și mai oblă, de la 1 ianuarie se diminuează și procentul din impozitul pe venit ce rămâne pe plan local. Biútiful. Ne descentralizăm într-o veselie.
   Sunt de acord, că nu se poate face treaba de pe o zi pe alta (deși dacă mă gândesc cum s-a întâmplat cu Tirolul de Sud, se poate…) Dar există căcălău proiecte de legi care zac prin sertarele parlamentului și care privesc acestă chestiune. Trebuie să fiu de acord și cu faptul că UDMR-ul se trezește cu autonomia abia la alegeri sau când Tőkés a luat jumătate din voturile maghiarilor la europarlamentare. Li se rupe și tovarășilor MarkóKelemenVerestóyEksteinKovács & Co. de autonomie. Sunt bine înfipți în bugetul de stat și le e mai bine așa. Iar proiectul de lege privind minoritățile înaintat de UDMR e o doar glumă sinistră, oricât s-ar agita Corneliu Rudotel Tudor și ciudații lui.
   La ăștia descentralizarea înseamnă „luați d-aci școlile, grădinițele, spitalele și alte asemenea găuri negre”, să nu atârne la bugetul de stat (să avem noi și mai mult cașcaval din care să ne înfruptăm) și spălați-vă cu ele pe cap, că bani nu vă dăm să le susțineți.
   Dacă deștepții din 1918 uneau țara pe cale federativă, stăteam altfel amu’. Toată treaba a pornit aiurea, copilul s-a născut direct orb, surd și paralizat. Singura șansă e să falimenteaze țara asta de tot, să moară, poate următoarea va fi mai sănătoasă.

 39. Popa Mihail Ioan zice:

  Sincer, pe mine ma lasa rece subiectul, adica nu sunt nici pro, nici contra, numar pe degete momentele in care am calcat prin zona, iar interactiunile cu localnicii indobitociti nu ma fac sa revin in graba (eu o inteleg p-asta cu ura intre unguri/secui si romani, dar cand vrea sa cumpar din magazinul tau o duda mi se pare o imbecilitate sa spui ca nu vorbesti romana).

  Insa, la cat de varza e tara asta, din toate punctele de vedere, cred ca autonomia are la fel de multe sanse ca reformarea statului. Sunt multe alte zone unde s-a reusit obtinerea autonomiei/independentei, insa acolo nu locuiesc romani, indiferent de etnie, cam asta e secretul succesului lor.

  Mai mult, se vor gasi suficient de multi cretini care sa puna botul la vreun discurs pe baza de rudotel, asa incat s-ar putea sa mai iasa si cu paruieli sau mai rau, asa ca eu personal sunt pentru rabdare si tutun, iar cand contextul o va permite, sa fie scos de la naftalina un proiect beton, asa incat totul sa mearga ca pe roate.

 40. animal00 zice:

  „ați numai un raită prin satele secuiești….”
  era sa lesin bah ungure de ras. Daonplm de treaba. Scrii bine si zici la un moment „secuii are 3 cuaie”. Si io iar lesin de ras.

  • 1góbé zice:

   Îmi pare bine că te-am binedispus, dar te rog nu leșina. S-ar putea să te lovești la cap și acesta ar putea face implozie din cauza vidului din el. Altfel nu-mi explic cum nu reușești să urmărești o idee de la un capăt la altul. Măcar preț de două-trei propoziții.
   Dar să reluăm ideea, pentru ăia mai slabi de IQ: ai văzut tu secui văietându-se la teveu la inundații? Toți erau ocupați prin gospodărie, curățat, scos noroi etc. Nu stat la cârciumă sau crăpat semințe în fața casei, în timp ce pompierii și jandarmii scot apa din casă. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, ideea generală în respectivul paragraf era contracararea ideii de sărăcie în secuime, ce se tot flutură pe la teveu și prin presă. Că vezi doamne, dacă ‘om căpăta autonomie, ‘om muri de foame de handicapați și rupți în cur ce suntem. Aici problema nu e pe domeniul privat sau că oamenii ar fi puturoși, ci pe domeniul care ar trebui să fie responsabilitatea statului. Mai pe scurt infrastructură civilizată. Dar în acest moment până și denumirea unei alei depinde de Bukale, să nu mai vorbim de bani și alte decizii importante. Vino omule pe la noi și dă-te o tură pe drumul european E578: bucșe, telescoape, spoilere și planetare rupte, garantat! Și între timp uită-te și la casele oamenilor să ne vezi sărăcia…

   Am fost destul de clar? Doar nu am scris ungurește… dar dacă pricepi mai bine maghiara, îți traduce băiatu’.

   • animal00 zice:

    bre ungure. Lasonpula goala si trezestete la realitate. so lom pe puncte.

    1. faci presupunerea ca as fi prost. Bazata pe faptul ca….pula mea, nu stiu.
    2. faci presupunerea ca eu nam fost niciodata pa la satele de secui…bazata pe, asta nu stiu deloc
    3. faci presupunerea ca secuii is mai muncitori decat romanii. Dar tu nu esti xenofob. Si te intrebi „oare ceau romanii cu mine cand le zic asta”.
    4. faci niste presupuneri, in tot acest articol, care pleaca de la prezumtii gresite. Si care-s penibilie, prin simpla idee cas gresite.

    hai sa lom prezumtia de vinovatie a bucurestiului. Tu presupui ca in caz de autonomie, banii care amu vin la bucale si porma se intorc cum vrea pulicica lu cineva de sus, atunci vor fi folositi numa de autoritatile locale. Prezumtia nui rea, numa ca sari din schema urmatorul lucru: ACEEASI OAMENI vor folosii banii. Eventual, sefii de la „autonomii” vor lua mai mult atunci decat acum.
    Tu/eu/songu si restu tot muie vom lua. Si tu zici ca TU o sa il tragi pala la raspundere. Faptul ca pui dintii nu se chiama ca i-ai invatat minte. Ci tot muie iti/ne lom.

    5. orce fel de prezumtie ca as avea ceva cu ungurii o sa ma faca sa rad si mai tare. dar da, daca esti ungur (modu general, nu vorbesc cu tine) si esti prost o satz zic „ba esti un ungur prost”. mentiunea cu unguru as faceo numa pentru a il insulta si mai tare.

    6. daca presupui ca te consider prost iar te inseli. Ai prezumtia de inteligenta, macar ca stiu ca songu nu s-ar impretenii cu toti idiotii, mai putin cu mine 😀

   • 1góbé zice:

    Vorba ta… s-o luăm pe puncte:
    1. Nu am scris nicăieri că ai fi prost. Arată-mi cuvântul cu pricina. Doar am afirmat, ce-i drept cam piperat, că nu ai priceput ce trebuia din paragraful respectiv.
    2. Dacă ai citit bine, ai putut vedea că nu am afirmat nicăieri că nu ai fost prin satele secuiești. Ai înțeles ce ai vrut să înțelegi tu.
    3. Nu am spus că secuii ar fi mai muncitori ca românii, nu am făcut nici o comparație cu nici o altă nație. Am spus doar că sunt harnici, nu sunt săraci lipiți și că nu stau la cârciumă ori la spart semințe când e dezastrul pe capul lor, în timp ce pompierii le curăță gospodăriile. Dacă te-i simțit cumva, e doar treaba ta. Fiecare simte ce vrea.
    4. Arată-mi care sunt prezumțiile și presupunerile greșite sau penibile. Concret, documentat, argumentat și cu bun simț. Dar știu, e mai greu cu gânditul, logica, documentarea și bunul simț… e infinit mai facil să apostrofezi, să hăhăiești superior și să pui niște cuvinte în ordine aleatorie să semene a propoziții cu înțeles.
    Nu am zis că Bucureștiul e de vină (sper că nu ai înțeles, că aș fi vorbit despre bucureșteni, din rândul cărora am făcut parte și eu timp de 5 ani), ci întreg sistemul de organizare teritorial-administrativă de stat. Am spus doar că la Bukale se poate pescui cel mai bine în apele tulburi și acolo rahații ăștia, care se erijează în aleși ai poporului, sunt departe de omul simplu, nu îi putem trage de puță prea ușor. Stau nederanjați de plebe, ca niște zeii de neatinsi ai Olimpului.
    Dacă ar trebui să dea bunăziua cu noi în fiecare zi în drum spre/de la servici, ar fi infinit mai greu să bage mânuțele în miere până la fundu’ borcanului și să micționeze pe promisiunile din campanie. Cu un pic de controale și din partea guvernului, fiscului, parchetului și a curții de conturi, imediat am sta altfel.
    Nu eu, secuii/ungurii sau Tőkés au născocit acest sistem, sunt unii mai deștepți care l-au inventat, folosit și-l folosesc cu succes în continuare: SUA, Germania, Marea Britanie, Spania, Canada, Elveția, Belgia, Croația (mai continui?). Toate niște țări de mâna a doua, corect?
    5. Presupun că nu cunoști etimologia cuvântului „ungur”, de-l consideri insultător. Știu, știu, e mai greu cu documentarea…
    6. Nu sunt eu cel care se joacă de-a presupusul. Deci nu presupun că presupui că aș fi prost. Și nici nu presupun că presupui că presupun că ai fi tu prost 🙂

 41. animal00 zice:

  1.
  „S-ar putea să te lovești la cap și acesta ar putea face implozie din cauza vidului din el”
  apropo. asta nicaeri nu inseamna cum ca n-ash fi prost. Deci hai sa nu ascundem cuvintele folosite.
  2 si 3
  „Și între timp uită-te și la casele oamenilor să ne vezi sărăcia…”
  Am fost in zona. Si am vazut MULTA saracie. la teveu nu mam uitat la inundatii asa ca e clar ca nam vazt secui.

  4. ACEIASI OAMENI. pe care poti veni si tu amu sa ii tragi de putza la bucuresti. Evident tze lene.

  „avem minereuri, sare, ape minerale, păduri, pășuni, parcuri naționale, munți, râuri, lacuri, livezi, vii”
  Nu aveti in schimb industrie, ceea ce ar inseamna ca ati fi un loc bun de muls. De fapt asta fu toata romania, dar nu intram in discutii.
  La faza cu padurile, multa muie si unor unguri din zona si unor moldoveni oleaca mai acana si unor alte tipuri de oameni de pe intreaga suprafata, care au taiat in nestire paduri.

  5.
  n-ai inteles nimic. Dar orcum esti amuzant.

  toata chestia cu autonomia este complexa. Dar daca tu o tii paia pe criterii etnice, nu miesti cu nica mai corect in gandire decat tochesh, vadim si funar. Autonomia ar trebui sa fie pe criterii economice, nu sa te gadili la cuaie „wow, ungurii stam intro zona, sasii in alta, tiganii in alta, iar romanii in alta”. Este pur si simplu gresit si imberb

  Iar…fara calcule, fara sa vedem economic daca intradevar federalizarea romaniei ar fi benefica, vorbim discutii muult mai interesante la bere (sau lapte in cazu lu songu) decat pe blog…

 42. syd zice:

  Popa Mihail Ioan, într-adevar, din punct de vedere tehnic, pare misiune aproape imposibila skimbarea modului de administrare a scumpei noastre tzarishoare. daca avem in vedere ca mesaju trimis de la bucureshti catre bobor e ca autonomia e o mare sperietoare, se întzelege clar ca lipsa de vointza politica in domeniu e principalu motiv.
  daca toata lumea ar fi informata shi ar opta in cunoshtintza de cauza, alta ar fi discutzia. ma enerveaza atata unanimitate la bravii noshtri conducatori. imi confirma ca nu conteaza daca fac parte din guvern sau din opozitzie, principalul lor scop in functzie e accesul la casa de bani.

  deocamdata e mult prea devreme sa intram in dezbateri tehnice. macar de le-am putea purta cu calm pe-alea teoretice.

 43. Otel Tipi : Otel,Toplantı Oteli,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s